Știai că dispui de drepturi care te protejează la locul de muncă? Drepturi instituite pentru a-ți oferi protecție în timp ce îți cauți o slujbă. Drepturi care există pe tot parcursul carierei și al vieții tale de familie, indiferent de vârstă, gen, grad de dizabilitate, condiție socială sau orientare sexuală.
Toate aceste drepturi sunt ancorate în Pilonul european al drepturilor sociale și în Planul său de acțiune care a fost aprobat de toate țările UE. Planul de acțiune stabilește ce pot face statele membre și UE pentru a transforma principiile pilonului în realitate.
Totuși, nu este întotdeauna ușor de înțeles care sunt drepturile tale, cum te poți folosi de ele atunci când ai nevoie sau cui te poți adresa pentru a primi mai mult ajutor.
De aceea am creat această pagină. Este locul care te va ajuta să îți înțelegi și să îți exerciți drepturile, astfel încât să îți poți construi viața, cariera și familia pe care ți le dorești. Vei afla ce eforturi depune Uniunea Europeană pentru a genera mai multe locuri de muncă și pentru a combate inegalitatea de gen și excluziunea socială, asigurâ ndu-se că toată lumea poate avea acces la muncă decenta și cursuri de formare. Vei descoperi și unde poți găsi informații și primi asistență în propria ta țară.
Toate statele membre se implică
În cadrul Summitului social de la Porto ce a avut loc in mai 2021, țările UE și-au confirmat angajamentul de a acționa în direcția îndeplinirii obiectivelor sociale care trebuie atinse până în 2030:

Găsim soluții. Împreună...
Vrei să afli mai multe despre obiectivele naționale ale țării tale? Aruncă o privire aici.
Cum găsește UE soluții pentru tine?
Instituțiile UE, autoritățile naționale, regionale și locale, partenerii sociali și societatea civilă se asigură că toți cetățenii din UE beneficiază de aceste drepturi și că nimeni nu rămâne în urmă.

de concediu plătit, garantat anual fiecărui angajat

dintre directorii organelor de conducere ale întreprinderilor aparțin genului subreprezentat

de concediu de maternitate

din salariul mediu net ca salariu minim

au studiat, au beneficiat de instruire sau au efectuat voluntariat în 2020 în cadrul programului Erasmus+
Cazuri reale

De la vis la o realitate frumoasă
Datorită unui proiect finanțat de UE, Rita a deschis salonul de înfrumusețare la care a visat dintotdeauna.

Echilibru între viața profesională și cea personală și mai mult timp pentru familie
Un proiect finanțat de UE a ajutat compania lui Emanuele să își examineze și să își reorganizeze operațiunile, oferindu-i un echilibru mult mai bun între viața profesională și cea personală.

Găsirea unui loc de muncă potrivit după mutarea într-o altă țară
Nou-venită în Suedia, Lindelwa a participat la un proiect finanțat de UE care a ajutat-o să își perfecționeze abilitățile și să găsească un loc de muncă potrivit.

Mici ajustări la locul de muncă înseamnă îmbunătățiri majore pentru lucrătorii neurodivergenți
Cu ajutorul unui proiect finanțat de UE, Juha a reușit să găsească modalități eficiente pentru a face față autismului său la locul de muncă.