Știai că dispui de drepturi care te protejează la locul de muncă? Drepturi instituite pentru a-ți oferi protecție în timp ce îți cauți o slujbă. Drepturi care există pe tot parcursul carierei și al vieții tale de familie, indiferent de vârstă, gen, grad de dizabilitate, condiție socială sau orientare sexuală.
Toate aceste drepturi sunt ancorate în Pilonul european al drepturilor sociale și în Planul său de acțiune care a fost aprobat de toate țările UE. Planul de acțiune stabilește ce pot face statele membre și UE pentru a transforma principiile pilonului în realitate.
Totuși, nu este întotdeauna ușor de înțeles care sunt drepturile tale, cum te poți folosi de ele atunci când ai nevoie sau cui te poți adresa pentru a primi mai mult ajutor.
Exact acesta este scopul paginii (noastre): să vă ofere o colectie de informații care să vă ajute să vă înțelegeți și să vă exercitați drepturile, astfel încât să vă puteți construi viața, cariera și familia pe care vi le doriți.
4 săptămâni de concediu plătit, garantat anual fiecărui angajat
33 % dintre directorii organelor de conducere ale întreprinderilor aparțin genului subreprezentat
14 săptămâni de concediu de maternitate
60 % din salariul mediu net ca salariu minim
640 000 de persoane au studiat, au beneficiat de instruire sau au efectuat voluntariat în 2020 în cadrul programului Erasmus+
Găsiți informații în țara dvs
Fiecare țară din UE ofera o gamă de servicii care vă pot ajuta. Acestea reprezintă primul punct de contact pentru mai multe informații și îndrumări privind competențele, familia, veniturile, munca și egalitatea în fiecare stat membru.
Toate statele membre se implică
În cadrul Summitului social de la Porto ce a avut loc in mai 2021, țările UE și-au confirmat angajamentul de a acționa în direcția îndeplinirii obiectivelor sociale care trebuie atinse până în 2030:
Până în 2030, cel puțin 78 % din populația cu vârsta cuprinsă între 20 și 64 de ani ar trebui să aibă un loc de muncă.
Până în 2030, cel puțin 60 % din populația adultă ar trebui să participe anual la cursuri de formare.
Cel puțin 15 milioane mai puține persoane la risc de saracie sau excluziune sociala pana in 2030.
Vrei să afli mai multe despre obiectivele naționale ale țării tale? Aruncă o privire aici.
Cazuri reale
Datorită unui proiect finanțat de UE, Rita a deschis salonul de înfrumusețare la care a visat dintotdeauna.
Un proiect finanțat de UE a ajutat compania lui Emanuele să își examineze și să își reorganizeze operațiunile, oferindu-i un echilibru mult mai bun între viața profesională și cea personală.
Nou-venită în Suedia, Lindelwa a participat la un proiect finanțat de UE care a ajutat-o să își perfecționeze abilitățile și să găsească un loc de muncă potrivit.
Cu ajutorul unui proiect finanțat de UE, Juha a reușit să găsească modalități eficiente de a face față autismului său la locul de muncă.