Tiesitkö, että on olemassa oikeuksia, jotka suojelevat sinua työelämässä? Oikeuksia, jotka turvaavat työnhakusi. Oikeuksia, jotka kattavat koko työ- ja perhe-elämäsi, riippumatta iästäsi, sukupuolestasi, vammaisuudestasi, taustastasi tai seksuaalisesta suuntautumisestasi.
Kaikki nämä oikeudet perustuvat Euroopan sosiaalisten oikeuksien pilariin ja sitä koskevaan toimintasuunnitelmaan, jonka kaikki EU-maat ovat hyväksyneet. Toimintasuunnitelmassa on määritelty, mitä jäsenvaltiot ja EU voivat tehdä pilarin periaatteiden toteuttamiseksi.
Aina ei ole kuitenkaan helppoa ymmärtää, millaisia oikeuksia on olemassa, miten niitä voi käyttää oman tilanteensa edistämiseen tai mistä apua voi saada.
Tämä sivu on tehty tätä tarkoitusta varten. Täältä löydät kaiken tarvittavan tiedon, jotta voisit ymmärtää oikeutesi ja käyttää niitä haluamasi elämän, uran ja perhe-elämän toteuttamisessa. Saat tietää, miten Euroopan unioni pyrkii luomaan lisää työpaikkoja ja torjumaan eriarvoisuutta ja sosiaalista syrjäytymistä varmistamalla, että kaikilla on mahdollisuus saada laadukasta työtä ja koulutusta. Täällä kerrotaan myös, mistä löydät tietoa ja apua omassa maassasi.
Kaikki jäsenvaltiot ovat mukana
EU-maat vahvistivat sitoumuksensa vuodelle 2030 asetettuihin sosiaalisiin tavoitteisiin toukokuussa 2021 Portossa järjestetyssä sosiaalialan huippukokouksessa:

Tehdään siitä totta, yhdessä...
*Haluatko tietää enemmän oman maasi kansallisista tavoitteista? Tutustu tästä.
Miten EU pitää huolta sinusta?
EU:n toimielimet, kansalliset, alueelliset ja paikalliset viranomaiset, työmarkkinaosapuolet ja kansalaisyhteiskunta varmistavat, että kaikki EU:ssa hyötyvät näistä oikeuksista ja että ketään ei jätetä jälkeen.

palkallista lomaa vuodessa jokaiselle työntekijälle

yritysten johtokuntien jäsenistä aliedustetun sukupuolen edustajia

viikkoa äitiyslomaa

keskimääräisestä nettopalkasta vähimmäispalkan tasona

ihmistä opiskeli, suoritti harjoittelun tai oli vapaaehtoistöissä osana Erasmus+-ohjelmaa vuonna 2020
Tarinat

Pienet muutokset työpaikalla merkkaavat merkitsevät suuria parannuksia neuroepätyypillisille työntekijöille
Juha löysi EU:n rahoittaman hankkeen avulla tehokkaita keinoja pärjätäkseen autisminsa kanssa työpaikalla.

Työn ja yksityiselämän tasapainottamisesta lisää aikaa perheelle
EU:n rahoittaman hankkeen avulla yritys, jossa Emanuele työskentelee, pystyi arvioimaan ja järjestämään uudelleen toimintaansa, mikä paransi huomattavasti työn ja yksityiselämän tasapainoa Emanuelen osalta.

Työn löytäminen uuteen maahan muuttamisen jälkeen
Ruotsiin muutettuaan Lindelwa osallistui EU:n rahoittamaan hankkeeseen, joka auttoi häntä oppimaan uusia taitoja ja löytämään sopivan työpaikan.

Unelmasta totta
EU:n rahoittaman hankkeen turvin Rita pystyi avaamaan kauneushoitolan, josta hän oli haaveillut jo pitkään.