Γνωρίζατε ότι έχετε δικαιώματα που σας προστατεύουν στον χώρο εργασίας; Δικαιώματα που υπάρχουν για να σας διασφαλίζουν στην αναζήτηση εργασίας. Δικαιώματα που υφίστανται καθ’ όλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας και της οικογενειακής σας ζωής, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, αναπηρίας, καταγωγής ή σεξουαλικού προσανατολισμού.
Όλα αυτά τα δικαιώματα βασίζονται στον Ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων και στο σχέδιο δράσης του, το οποίο εγκρίθηκε από όλες τις χώρες της ΕΕ. Το σχέδιο δράσης καθορίζει τι μπορούν να κάνουν τα κράτη μέλη και η ΕΕ για να υλοποιήσουν τις αρχές του πυλώνα.
Δεν είναι όμως πάντα εύκολο να καταλάβετε ποια είναι τα δικαιώματά σας, πώς μπορείτε να τα εξασκήσετε για να βελτιώσετε την κατάστασή σας ή πού μπορείτε να απευθυνθείτε για να λάβετε περισσότερη βοήθεια.
Σε αυτά ακριβώς τα ερωτήματα απαντά αυτή η σελίδα. Πρόκειται για τη δική σας υπηρεσία μίας στάσης, που σας βοηθά να κατανοήσετε και να ασκήσετε τα δικαιώματά σας, έτσι ώστε να δημιουργήσετε τη ζωή, τη σταδιοδρομία και την οικογένεια που επιθυμείτε. Θα μάθετε πώς η Ευρωπαϊκή Ένωση εργάζεται για τη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας, την καταπολέμηση της ανισότητας και του κοινωνικού αποκλεισμού, διασφαλίζοντας ότι όλοι μπορούν να έχουν πρόσβαση σε εργασία και κατάρτιση υψηλής ποιότητας. Θα ανακαλύψετε επίσης τα σημεία όπου μπορείτε να βρείτε πληροφορίες και βοήθεια στη χώρα σας.
Συμμετοχή όλων των κρατών μελών
Στην κοινωνική σύνοδο κορυφής του Πόρτο που πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 2021, οι χώρες της ΕΕ επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να ανταποκριθούν στους κοινωνικούς στόχους που πρέπει να επιτευχθούν έως το 2030:
Ας το κάνουμε πράξη, μαζί…
Θέλετε να μάθετε περισσότερα για τους εθνικούς στόχους της χώρας σας; Ρίξτε μια ματιά εδώ.
Πώς η ΕΕ το κάνει πράξη για εσάς;
Τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, οι εθνικές, περιφερειακές και τοπικές αρχές, οι κοινωνικοί εταίροι και η κοινωνία των πολιτών διασφαλίζουν ότι κάθε άτομο στην ΕΕ επωφελείται από τα συγκεκριμένα δικαιώματα και ότι κανείς δεν αποκλείεται από αυτά.
άδειας μετ’ αποδοχών, εξασφαλισμένη για κάθε εργαζόμενο ετησίως
των διευθυντικών στελεχών στα διοικητικά συμβούλια εταιρειών από το υποεκπροσωπούμενο φύλο
εβδομάδες άδειας μητρότητας
του μέσου καθαρού μισθού ως κατώτατος μισθός
άτομα φοίτησαν, παρακολούθησαν προγράμματα κατάρτισης ή προσέφεραν εθελοντική εργασία στο εξωτερικό το 2020 στο πλαίσιο του Erasmus+
Ιστορίες
Ως νεοαφιχθείσα στη Σουηδία, η Lindelwa συμμετείχε σε έργο χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ, το οποίο τη βοήθησε να βελτιώσει τις δεξιότητές της και να βρει την κατάλληλη θέση εργασίας.
Ένα έργο, χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ, βοήθησε την εταιρεία του Emanuele στην εξέταση και αναδιοργάνωση των λειτουργιών της, προσφέροντάς του πολύ καλύτερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.
Με τη βοήθεια ενός χρηματοδοτούμενου από την ΕΕ έργου, ο Juha μπόρεσε να βρει αποτελεσματικούς τρόπους αντιμετώπισης του αυτισμού του στη δουλειά.
Χάρη σε ένα έργο χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ, η Rita άνοιξε το ινστιτούτο ομορφιάς που πάντα ονειρευόταν.