Η ΕΕ προσπαθεί να διασφαλίσει ότι όλοι οι πολίτες λαμβάνουν επαρκή κατώτατο μισθό. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να στηρίξετε οικονομικά την οικογένειά σας και αναμένεται ότι θα συμβάλει στη μείωση του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των φύλων, καθώς περισσότερες γυναίκες παρά άντρες λαμβάνουν τον κατώτατο μισθό.
Γιατί χρειάζεται να αναλάβουμε δράση για το εισόδημα στην ΕΕ;
των εργαζομένων στην ΕΕ ήταν χαμηλόμισθοι το 2018
ο χαμηλότερος κατώτατος μηνιαίος μισθός στην ΕΕ
του κατώτατου μισθού χρειάζεται για την πληρωμή του μέσου ενοικίου σε ορισμένες χώρες
Πώς αναλαμβάνουμε δράση;
ο στόχος της ΕΕ έως το 2030 για τη μείωση του αριθμού των ατόμων στο όριο της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού σε σύγκριση με το 2019
το χρονικό περιθώριο που έχουν οι χώρες της ΕΕ για να ενσωματώσουν στο εθνικό δίκαιο την ευρωπαϊκή οδηγία για τον κατώτατο μισθό
θα μπορούσαν να επωφεληθούν από την Οδηγία για τον Κατώτατο Μισθό
Όσο διάστημα ψάχνετε για δουλειά, έχετε δικαίωμα σε κοινωνική προστασία, η οποία σας παρέχει το ελάχιστο βιοτικό επίπεδο ακόμη και όταν δεν εργάζεστε.
- Η ΕΕ παρέχει κοινούς κανόνες για την προστασία των δικαιωμάτων σας κοινωνικής ασφάλισης όταν μετακομίζετε εντός της Ευρώπης (ΕΕ των 27 συν Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία και Ελβετία). Ενημερωθείτε σχετικά με τους νόμους κάθε χώρας της ΕΕ οι οποίοι καθορίζουν τα επιδόματα που δικαιούστε.
- Εάν σας απολύσουν από τη θέση εργασίας σας, ενδέχεται να δικαιούστε επίδομα ανεργίας, ανάλογα με τους κανόνες της χώρας στην οποία εργαζόσασταν.
Στην Ευρώπη, δεν υπάρχει χώρος για διακρίσεις στις αμοιβές. Εάν κάνετε την ίδια εργασία με έναν συνάδελφο, δικαιούστε να πληρώνεστε το ίδιο ποσό. Η ηλικία, το φύλο, η σεξουαλική ταυτότητα ή η εθνοτική καταγωγή σας δεν έχουν καμία σημασία.
- Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι λαμβάνετε έναν αξιοπρεπή μισθό , που σας επιτρέπει να παρέχετε αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο σε εσάς και στην οικογένειά σας, η ΕΕ υιοθέτησε νέα νομοθεσία για επαρκείς κατώτατους μισθούς τον Οκτώβριο του 2022. Οι χώρες έχουν πλέον 2 χρόνια στη διάθεσή τους για να την ενσωματώσουν.
- Οι κανόνες της ΕΕ για τη μισθολογική διαφάνεια δίνουν στους εργαζομένους το δικαίωμα να ζητούν πληροφορίες από τον εργοδότη τους σχετικά με το ατομικό τους μισθολογικό επίπεδο και το μέσο μισθολογικό επίπεδο, με βάση ανάλυση κατά φύλο, για κατηγορίες εργαζομένων που κάνουν την ίδια εργασία ή εργασία ίσης αξίας.
- Εάν έχετε εργαστεί σε περισσότερες από μία χώρες της ΕΕ, η επικουρική σύνταξή σας είναι προστατευμένη.
Ενώ εργάζεστε σκληρά για να δημιουργήσετε την επιχείρησή σας, μπορείτε να νιώθετε την ασφάλεια ότι η ΕΕ εγγυάται για τους αυτοαπασχολούμενους το δικαίωμα στην κοινωνική προστασία και, όταν συνταξιοδοτηθούν, σε σύνταξη ανάλογη με τις εισφορές τους.
- Η ΕΕ ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να διασφαλίζουν ότι οι εργαζόμενοι με μη τυπική σχέση εργασίας (για παράδειγμα, προσωρινοί, με ημιαπασχόληση, συμβασιούχοι ή με εφημερίες) και οι αυτοαπασχολούμενοι μπορούν να έχουν πρόσβαση σε μορφές κοινωνικής προστασίας που σχετίζονται με την ανεργία, την ασθένεια και την υγειονομική περίθαλψη, την άδεια μητρότητας και πατρότητας και την τρίτη ηλικία.