EU arbetar för att se till att alla medborgare betalas en tillfredsställande minimilön. Det innebär att du ska kunna försörja din familj och bör minska det könsmässiga lönegapet eftersom fler kvinnor än män arbetar för en minimilön.
Varför behöver vi vidta åtgärder för inkomst i EU?
antalet låginkomsttagare i EU 2018
minimimånadslönen i EU
av minimilönen behövs för att betala en genomsnittlig hyra i vissa länder
Vilka åtgärder vidtar vi?
EU:s mål för 2030 för minskningen av antalet människor som riskerar fattigdom eller social utslagning jämfört med 2019
den tid som EU-länderna har på sig att införa EU:s direktiv om minimilöner i nationell lagstiftning
skulle kunna gynnas av direktivet om minimilöner
När du söker jobb har du rätt till socialt skydd som ger dig en dräglig levnadsstandard även när du inte har ett jobb.
- EU tillhandahåller gemensamma regler för att skydda din rätt till social trygghet när du flyttar inom Europa (de 27 EU-länderna plus Island, Liechtenstein, Norge och Schweiz). Läs mer om hur lagarna i varje EU-land fastställer vilka förmåner du har rätt till.
- Om du sägs upp från ditt jobb kan du ha rätt till arbetslöshetsersättning beroende på reglerna i det land där du arbetar.
Europa har ingen plats för diskriminering. Om du gör samma jobb som en arbetskamrat förtjänar du att få samma lön. Oberoende av ålder, kön, sexuell identitet eller etnicitet.
- För att se till att du får en dräglig lön som ger dig och din familj en dräglig levnadsstandard antog EU ny lagstiftning om tillfredsställande minimilöner i oktober 2022. Länderna har nu två år på sig att genomföra den.
- EU:s regler om insyn i lönesättningen ger anställda rätt att begära information från sin arbetsgivare om deras individuella lönenivå och om genomsnittliga lönenivåer, fördelat efter kön, för kategorier av arbetstagare som gör samma eller likvärdigt arbete.
- Om du har arbetat i mer än ett EU-land skyddas din tilläggspension.
När du arbetar hårt för att bygga ditt företag kan du känna dig säker på att EU garanterar egenföretagares rätt till socialt skydd och en pension som motsvarar deras bidrag när de går i pension.
- EU uppmuntrar medlemsstaterna att se till att atypiskt anställda arbetare (t.ex. tillfällig-, deltids-, bemannings- eller behovsanställda) och egenföretagare har tillgång till socialt skydd i samband med arbetslöshet, sjukdom och hälso- och sjukvård, mammaledighet och pappaledighet samt äldrevård.