Europeiska unionen grundades på jämlikhetsprincipen. Oberoende av kön, ras, hudfärg, etniskt eller socialt ursprung, genetiska särdrag, språk, religion eller övertygelse, politisk eller annan åskådning, tillhörighet till nationell minoritet, förmögenhet, börd, funktionshinder, ålder eller sexuell läggning har du rätt till lika behandling när du söker jobb, när du väl är på jobbet och vid beslut rörande befordran, lön och arbetstider.
Vi är här för att ge dig stöd och se till att du ges lika behandling. Diskriminering från chef, arbetskamrater, anställningsansvariga eller någon annan hör inte hemma i arbetslivet och vi arbetar aktivt för att få ett slut på det.
Varför behöver vi vidta åtgärder för jämlikhet i EU?
5,23 miljoner kvinnor i EU känner sig diskriminerade på arbetet
50 % av alla med funktionsnedsättning är anställda, jämfört med 75 % av alla utan
47 % av de tillfrågade LGBTI-personerna i Europa upplevde diskriminering eller trakasserier
Vilka åtgärder vidtar vi?
33 % av alla styrelseposter ska innehas av kvinnor (som är det underrepresenterade könet) i slutet av juni 2026 enligt en EU-lag
6 miljoner äldre gynnades av ESF:s budget mellan 2007 och 2013
84 miljoner euro från ESF+:s investeringar kommer att bidra till jämställdhet mellan könen
Du ska inte hindras från att få ett jobb på grund av övertygelse, ålder, funktionsvariation, religion, etnicitet eller ras, kön eller sexuell läggning. EU har lagar som förhindrar att arbetsgivare diskriminerar baserat på dessa faktorer.
- Som EU-medborgare har du rätt till lika behandling i samband med anställning, arbetsvillkor, befordran, lön, tillgång till yrkesutbildning, tjänstepension och uppsägning. Landspecifika jämlikhetsorganisationer kan hjälpa dig att utöva dessa rättigheter.
- Inom EU har arbetsgivare en skyldighet att tillhandahålla ett rimligt boende för arbetstagare med funktionsnedsättning. Om du har en funktionsnedsättning kan du begära justeringar av din arbetsmiljö eller roll om det behövs för att utföra jobbet.
Du förtjänar att kunna arbeta utan att behöva oroa dig för att utsättas för diskriminering, att behandlas lika vid löneförhöjningar och befordran och att behandlas med respekt. EU försvarar de som utsätts för diskriminering och har lagar mot orättvis behandling på arbetsplatsen. Vårt mål är fler och bättre jobb på inkluderande och tillgängliga arbetsplatser.
- EU:s lagar om lika behandling fastställer lägstanivåer för skydd som gäller alla som bor och arbetar inom Europeiska unionen.
- Diskriminering på arbetsplatsen mot föräldrar (särskilt mödrar) kan börja under graviditeten. Föräldrar uppfattas som mindre hängivna till sitt arbete, mindre flexibla och mindre tillförlitliga. EU:s lagar mot diskriminerande behandling täcker flera områden, t.ex. skydd för gravid personal och ammande mödrar samt rätt till mammaledighet, pappaledighet och föräldraledighet.
- Sedan 2000 förbjuder EU åldersdiskriminering vid anställning. Det innebär exempelvis att din chef inte kan neka att befordra dig eller ge dig en utbildning på grund av din ålder.
Kvinnor i EU tjänar i genomsnitt 13 % mindre än män. Att ta itu med löneklyftan mellan könen och dess bakomliggande orsaker är ett av de viktigaste målen i EU:s jämställdhetsstrategiför 2020–2025.
- Lönetransparensdirektivet som antogs 2023 bidrar till att principen om lika lön för lika arbete blir verklighet.
- EU:s bestämmelser om balans mellan arbete och privatliv gör det möjligt för föräldrar och vårdnadshavare att ha en bättre balans mellan arbete och familjeliv och uppmuntrar till en bättre fördelning av omsorgsansvaret mellan kvinnor och män.
- EU:s regler om könsbalans i företagsstyrelser kräver att det underrepresenterade könet (för närvarande kvinnor) på stora börsnoterade företag utgör minst 40 % av icke verkställande styrelseledamöter eller minst 33 % av alla styrelseledamöter.
Trots de framsteg som gjorts under det senaste decenniet står personer med funktionsnedsättning fortfarande inför betydande hinder och löper en högre risk för fattigdom och social uteslutning.
Europeiska kommissionen antog strategin för rättigheter för personer med funktionsnedsättning 2021–2030 för att skapa positiva förändringar i livet för personer med funktionsnedsättningi och utanför EU. Några av dess flaggskeppsinitiativ är:
- Sysselsättningspaketet för personer med funktionsnedsättning innehåller en rad åtgärder för att förbättra sysselsättningssituationen för personer med funktionsnedsättning – från anställningspraxis och tillhandahållande av rimligt boende till förstärkning av offentliga tjänster som hjälper personer med funktionsnedsättning att hitta och behålla jobb.
- Ett EU-intyg om funktionsnedsättning kommer att fungera som ett bevis på funktionsnedsättning och ge kortinnehavare lika tillgång till särskilda villkor och förmånlig behandling var som helst i EU.
- Ett EU-parkeringstillstånd för personer med funktionsnedsättning kommer att garantera användningen av parkeringsplatser och faciliteter som är reserverade för personer med funktionsnedsättning i alla EU-länder och kommer att ersätta nationella parkeringstillstånd.