Vare sig du söker ditt första jobb, redan har arbetat i några år eller planerar att gå i pension snart så stöder EU dina rättigheter. Oavsett var du befinner dig i EU eller vilket sorts jobb du har så har du rätt att arbeta i en säker miljö. EU:s lagar och organisationer finns till för att se till att du har tillgång till säkert och bra jobb, med en balans som ger dig tid till att vara tillsammans med din familj.
Du ska kunna hitta ett bra jobb i en säker arbetsmiljö som framför allt skyddar din hälsa. Jobbet ska ge dig tid och energi över som du kan investera i ditt privatliv. Vare sig du arbetar i ditt hemland eller något annat EU-land har du alltid rätt till social trygghet.
Varför behöver vi vidta åtgärder för arbete i EU?
nya jobb skulle kunna skapas av den gröna omställningen i EU fram till 2030
av alla europeiska arbetsgivare har svårigheter att hitta personal med de nödvändiga kompetenserna
i EU ska åtminstone ha grundläggande digital kompetens senast 2025: det är 70 % av hela befolkningen
Vilka åtgärder vidtar vi?
är budgeten för Europeiska socialfonden+, EU:s huvudsakliga instrument för investeringar i människor
jobb på Eures-plattformen för arbetsförmedlingar
är den maximala arbetsveckan enligt EU:s arbetsrätt
Du vill hitta ett jobb som du trivs med, som ger en skälig lön och som ger dig utrymme att växa. Oavsett vad du vill ha av en karriär så är EU här för att se till att du har verktygen och hjälpen du behöver för att bygga din framtid. Du kan flytta och arbeta i olika länder inom EU och fortfarande skyddas av din rätt till social trygghet.
- Nationella offentliga arbetsförmedlingar hjälper dig att hitta ett jobb som passar dig. De ger stöd genom en mängd aktiviteter, t.ex. arbetsförmedlingstjänster, karriärvägledning, coachning och utbildningsprogram. Om du behöver råd om hur du hittar ditt drömjobb i ett annat EU-land kan du tala med Eures-rådgivare: specialister på den europeiska arbetsmarknaden som ger råd till arbetssökande och arbetsgivare.
- Du kan se om något av de nästan 4 miljoner jobben på Eures-plattformen är det rätta för dig.
- Om du funderar på att arbeta utomlands men behöver hjälp, ta en titt på Eures riktade rörlighetsprogram.
- På plats och online ger Europeiska jobbdagar dig chansen att träffa potentiella arbetsgivare och få praktiska råd om hur det är att bo och arbeta utomlands.
- Europass har många användbara verktyg och mycket användbar information som hjälper dig med varje steg av din inlärning och karriärväg såsom hjälp att skapa ett professionellt CV och följebrev.
- För att hjälpa dig att förbereda dig inför förändringar och nya möjligheter som resultat av den digitala och gröna omställningen erbjuder den europeiska socialfonden+ (ESF+) finansiering till EU-medlemmar så att du kan utbilda dig och hjälpa dig att skaffa de rätta kompetenserna för ett kvalitetsjobb.
- Om du är under 30, ta en titt på ungdomsgarantin: ett EU-initiativ som hjälper människor att få ett bra och konkret erbjudande om arbete, utbildning, lärlingsutbildning eller praktikplats inom fyra månader efter det att de har avslutat sin formella utbildning eller blivit arbetslösa.
- Tack vare Alma-initiativet kan unga människor (18–29) få in en fot i arbetslivet med en finansierad arbetsplats på 2–6 månader i ett annat EU-land, med stöd och coachning av en mentor.
Du jobbar hårt för att ta hand om din familj. Du behöver ett jobb som respekterar att du ibland behöver gå hem tidigare för att hämta upp barnen vid skolan eller ta en halvdag för att sköta om ett sjukt barn. Du behöver rättigheter som skyddar både ditt arbete och ditt privatliv.
- EU:s regler om balans mellan arbete och privatliv hjälper dig att ta hand om din familj samtidigt som du utvecklas på jobbet. De ger dig rätten att begära flexibla arbetsformer så att du kan organisera ditt arbete på ett sätt som fungerar för dig.
- I EU har mammor rätt till minst 14 veckors mammaledighet med en lön som lägst motsvarar den nationella sjukersättningsnivån.
- Pappor och andra föräldrar har rätt till föräldraledighet i minst 10 arbetsdagar med en lön som lägst motsvarar den nationella sjukersättningen.
- Dessutom är alla EU-medborgare berättigade till 4 månaders föräldraledighet, som du har rätt att begära att ta ut på ett sätt som passar dig (exempelvis uppdelat på flera block eller deltid).
- Du är också berättigad till ledighet när du adopterar ett barn.
- Du har rätt till 5 arbetsdagar per år för att ge personlig vård eller stöd till en medlem av ditt hushåll.
Du har rätt att arbeta i en säker och sund miljö. Du har också rätt att höja rösten när något känns fel. EU arbetar på att göra arbetsplatser sundare och säkrare.
- EU har lagar som garanterar minimikrav på hälsa och säkerhet för alla aktivitetssektorer samt för specifika aspekter, t.ex. farliga kemikalier, fysiska och biologiska agenser, arbetsutrustning etc.
- Om du har ett visstidsarbete eller arbetar för ett bemanningsföretag ser EU till att din säkerhet och ditt hälsoskydd ligger på samma nivå som för andra anställda.
- EU garanterar att du har tillräckligt med ledig tid mellan arbetsdagarna för att vila och ägna dig åt ditt privatliv. Arbetstidsdirektivet garanterar att du inte behöver arbeta mer än 48 timmar per vecka i genomsnitt och att du som regel får minst 11 sammanhängande timmars daglig vila och minst 24 timmars oavbruten vila varje vecka. Om du arbetar mer än 6 timmar om dagen måste du få en rast.
- EU:s regler ger dig rätt till minst 4 veckors betald semester per år.
EU stöder små och medelstora företags anpassning till förändringarna i ekonomin för att garantera att de kan växa. Genom att fastställa gemensamma regler för anställning skapar EU lika villkor för ditt företag och rättvisare konkurrens med minimiskyddsstandarder för arbetare inom hela EU.
- Att se till att din arbetsplats är så sund och säker som möjligt gagnar alla dina anställda och besparar dig juridiska och ekonomiska problem. EU:s interaktiva riskbedömning online har många kostnadsfria verktyg som kan hjälpa dig att se till att ditt företag följer alla nationella lagar om säkerhet och hälsa på jobbet.
- Om du är intresserad av affärer som sätter människor och planeten före vinsten så kan EU:s gateway för den sociala ekonomin stödja dig när du lanserar eller utvidgar ditt företag inom den sociala sektorn. Om du behöver lite hjälp så finns affärslån, mikrofinansiering, garantier och riskkapital tillgängliga för ditt företag, oberoende av hur stort det är. Varje år stödjer EU mer än 200 000 företag.
- Du kan också få tillgång till lån på upp till 25 000 euro för att starta eller utveckla ett småföretag via det europeiska instrumentet Progress för mikrokrediter för sysselsättning och social delaktighet.
- Tack vare programmet för sysselsättning och social innovation (EaSI) har du tillgång till investeringar på upp till 500 000 euro.
- Du kan få stöd för mikrofinansiering och företag inom InvestEU-programmet, som också ger dig skräddarsytt stöd för att starta och skala upp ditt företag.