Of je nu op zoek bent naar een eerste baan, al enkele jaren werkt of binnenkort met pensioen gaat, de EU steunt je rechten. Waar in de EU je je ook bevindt of wat voor werk je ook doet, je hebt het recht om in een veilige omgeving te werken. Er bestaan EU-wetten en -organisaties om ervoor te zorgen dat je toegang hebt tot veilig, kwalitatief werk met een goed evenwicht tussen werk en privéleven.
Je zou een goede baan moeten kunnen vinden in een veilige werkomgeving waar je gezondheid op de eerste plaats komt. Je werk zou je de tijd en energie moeten geven om te investeren in je persoonlijke leven. Of je nu in je eigen land werkt of in een ander EU-land, je hebt altijd recht op sociale zekerheid.
Waarom moeten we actie ondernemen op het gebied van werkgelegenheid in de EU?
extra banen kunnen worden gecreëerd door de groene transitie in de EU tegen 2030
van de Europese werkgevers heeft moeite om mensen met de nodige vaardigheden te vinden
in de EU zouden tegen 2025 ten minste over digitale basisvaardigheden moeten beschikken – 70% van de bevolking
Hoe ondernemen we actie?
bedraagt de begroting van het Europees Sociaal Fonds Plus, het belangrijkste instrument van de EU om te investeren in mensen
banen op het EURES-platform voor werkzoekenden
telt de maximale werkweek volgens het arbeidsrecht van de EU
Je wilt een baan die je leuk vindt, waarvoor je een eerlijk loon krijgt en waarbinnen je de ruimte krijgt om te groeien. Waar je ook naar op zoek bent in een loopbaan, de EU is er om ervoor te zorgen dat je de nodige hulpmiddelen en ondersteuning krijgt om je toekomst op te bouwen. Je kunt bewegen en werken in verschillende landen binnen de EU en toch je socialezekerheidsrechten behouden.
- Nationale openbare arbeidsbemiddelingsdiensten kunnen je helpen een geschikte baan te zoeken. Zij bieden ondersteuning via een reeks activiteiten zoals arbeidsbemiddeling, loopbaanbegeleiding, coaching en opleidingsprogramma's. Als je advies nodig hebt bij het vinden van je droombaan in een ander EU-land, kun je spreken met EURES-adviseurs – specialisten op het gebied van de Europese arbeidsmarkt die werkzoekenden en werkgevers adviseren.
- Je kunt checken of een van de bijna 4 miljoen banen op het EURES-platform bij jou past.
- Als je in het buitenland wilt gaan werken maar hulp nodig hebt, ga dan eens kijken naar het EURES Targeted Mobility Scheme.
- De Europese Banendagen, ter plaatse en online, bieden je de kans potentiële werkgevers te ontmoeten en praktisch advies te krijgen over wonen en werken in het buitenland.
- Europass beschikt over veel nuttige hulpmiddelen en informatie om je bij elke stap van je leer- en loopbaantraject te begeleiden, waaronder hulp bij het opstellen van een professioneel cv en een sollicitatiebrief.
- Om je te helpen je voor te bereiden op veranderingen en nieuwe kansen ten gevolge van de digitale en groene transitie, stelt het Europees Sociaal Fonds Plus (ESF+) financiële middelen ter beschikking van de EU-lidstaten om je op te leiden en je te helpen de juiste vaardigheden te verwerven voor een kwalitatief hoogstaande baan.
- Als je jonger bent dan 30, ga dan eens kijken naar de jongerengarantie - een initiatief van de EU dat mensen binnen vier maanden nadat zij werkloos zijn geworden of het formele onderwijs hebben verlaten een concreet aanbod doet voor een baan, voortgezet onderwijs, een plaats in het leerlingstelsel of een stageplaats.
- Dankzij Aim, Learn, Master, Achieve (ALMA) kunnen jongeren tussen 18 en 29 jaar hun weg naar de arbeidsmarkt vinden via een gefinancierde stage van 2 tot 6 maanden in een ander EU-land, onder toezicht van een mentor.
Zorgen voor het allerbelangrijkste terwijl je werkt
Je werkt hard om voor je gezin te zorgen. Je hebt een baan nodig waar je de mogelijkheid hebt om eerder te vertrekken als je de kinderen van school moet ophalen of een halve dag vrijaf te nemen om voor je kind te zorgen als het ziek is. Je hebt rechten nodig die zowel je werk als je privéleven beschermen.
- Dankzij de EU-regels inzake evenwicht tussen werk en privéleven kunt je voor je gezin zorgen terwijl je carrière maakt. Zij geven je het recht om flexibele werkregelingen aan te vragen, zodat je jouw werk kunt organiseren op een manier die bij jouw privéleven past.
- In de EU hebben moeders recht op minimaal 14 weken zwangerschapsverlof, waarbij de betrokkene minstens het toepasselijke ziekengeld in dat land ontvangt.
- Vaders en meeouders hebben recht op ten minste 10 werkdagen vaderschapsverlof, waarbij de betrokkene minstens de nationale ziekte-uitkering ontvangt.
- Bovendien hebben alle EU-burgers recht op 4 maanden ouderschapsverlof, dat je op verzoek kunt opnemen op een manier die bij jou past (bijvoorbeeld in meerdere blokken of in deeltijd).
- Je hebt ook recht op verlof als je een kind adopteert.
- Je hebt recht op 5 werkdagen per jaar voor persoonlijke verzorging of ondersteuning van een gezinslid.
Je hebt het recht om in een veilige en gezonde omgeving te werken. En je hebt het recht om je te laten horen als iets niet goed aanvoelt. De EU werkt aan gezondere en veiligere werkplekken.
- De EU heeft wetgeving die minimumvoorschriften inzake veiligheid en gezondheid garandeert voor alle sectoren en voor specifieke aspecten, zoals gevaarlijke chemische stoffen, fysische en biologische agentia, arbeidsmiddelen, enz.
- Als je een werknemer met een arbeidscontract voor bepaalde duur of een uitzendkracht bent, zorgt de EU ervoor dat je dezelfde mate van veiligheid en gezondheid op het werk geniet als andere werknemers.
- De EU zorgt ervoor dat je tussen de werkdagen door voldoende vrije tijd hebt om te rusten en aan je privéleven te besteden. De Arbeidstijdenrichtlijn zorgt ervoor dat je gemiddeld niet meer dan 48 uur per week werkt en dat je in de regel ten minste 11 aaneengesloten uren dagelijkse rusttijd en ten minste 24 uur ononderbroken wekelijkse rusttijd geniet. Als je meer dan 6 uur per dag werkt, moet je een pauze krijgen.
- Volgens de EU-regels heb je recht op minstens 4 weken betaalde vakantie per jaar.
De EU ondersteunt kleine en middelgrote ondernemingen bij de aanpassing aan economische veranderingen, zodat zij kunnen groeien. Door gemeenschappelijke regels voor werkgelegenheid vast te stellen, creëert de EU een gelijk speelveld voor jouw bedrijf en eerlijkere concurrentie met minimale beschermingsnormen voor werknemers in de hele EU.
- Ervoor zorgen dat je werkplek zo gezond en veilig mogelijk is, is goed voor je werknemers en bespaart je juridische en financiële problemen. De Online Interactive Risk Assessment van de EU heeft tal van gratis hulpmiddelen die je kunnen helpen om je bedrijf te laten voldoen aan de nationale wetgeving inzake veiligheid en gezondheid op het werk.
- Als je een onderneming wilt starten met de focus op mensen en duurzaamheid, dan kan het EU-actieplan voor de sociale economiesche gateway jou helpen bij het opstarten of laten groeien van je sociale onderneming. Als je hulp nodig hebt, zijn er bedrijfskredieten, microkredieten, bankgaranties en risicokapitaal beschikbaar voor je bedrijf – ongeacht de grootte. Elk jaar steunt de EU meer dan 200.000 bedrijven.
- Via de Europese Progress-microfinancieringsfaciliteit kun je ook een lening krijgen van maximaal € 25.000 voor het opstarten of ontwikkelen van een kleine onderneming.
- Dankzij het programma voor werkgelegenheid en sociale innovatie (EaSI) kun je investeringskredieten tot € 500.000 krijgen.
- Je kunt steun krijgen voor microfinanciering en financiering voor sociale ondernemingen met het InvestEU-programma, dat je ook steun op maat biedt om je bedrijf op te starten en uit te breiden.