Στον καθένα αξίζει να είναι σε θέση να δημιουργήσει οικογένεια όποτε θέλει και να ρυθμίσει την εργασία του με τον τρόπο που εξυπηρετεί τον ίδιο και τους αγαπημένους του.
Η ΕΕ εγγυάται το δικαίωμά σας να εξισορροπείτε την επαγγελματική και την προσωπική σας ζωή έτσι ώστε να μπορείτε να στηρίζετε οικονομικά την οικογένειά σας χωρίς να στερείστε πολύτιμο χρόνο μαζί τους. Εσείς και η οικογένειά σας καλύπτεστε από κοινωνική προστασία, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης σε υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης και σε συντάξεις.
Γιατί χρειάζεται να αναλάβουμε δράση για την οικογένεια στην ΕΕ;
των πολιτών της ΕΕ αναφέρουν ότι είναι υπερβολικά κουρασμένοι από την εργασία για να ασχοληθούν με τις δουλειές του σπιτιού αρκετές φορές τον μήνα
όσων συμμετείχαν σε έρευνα δήλωσαν ότι η δουλειά τους τούς εμποδίζει να αφιερώνουν χρόνο στην οικογένειά τους
των γονέων που χρησιμοποιούν οργανωμένη φροντίδα παιδιών δυσκολεύονται να την πληρώσουν
Πώς αναλαμβάνουμε δράση;
για τη φροντίδα κάποιου μέλους του νοικοκυριού σας
για όλους τους εργαζομένους πλήρους απασχόλησης στην ΕΕ
μπορούν να λάβουν οι γονείς με τον τρόπο που τους εξυπηρετεί (για παράδειγμα, σε αρκετά διαστήματα ή ως ημιαπασχόληση)
Σας ενδιαφέρει η εργασία σας, αλλά θέλετε χρόνο και για την προσωπική σας ζωή. Χρειάζεται να είστε σε θέση να προγραμματίζετε πού, πότε και πώς θα εργάζεστε, και πόσα θα κερδίζετε.
- Η ΕΕ σάς εγγυάται συνθήκες εργασίας που διέπονται από διαφάνεια και είναι προβλέψιμες. Χάρη σε νόμο της ΕΕ για το θέμα αυτό, έχετε δικαίωμα να λαμβάνετε πληροφορίες για το πότε και πού θα εργάζεστε, για τον τίτλο της θέσης εργασίας σας, την ημερομηνία έναρξης, την ημερομηνία λήξης (εάν ισχύει), την άδεια μετ’ αποδοχών, τον μισθό και την περίοδο ειδοποίησης λύσης.
- Ο νόμος περιορίζει επίσης τις δοκιμαστικές περιόδους και περιλαμβάνει μέτρα για την πρόληψη της κατάχρησης των συμβάσεων μηδενικών ωρών εργασίας. Σύμβαση μηδενικών ωρών εργασίας σημαίνει ότι ο εργοδότης δεν είναι υποχρεωμένος να εγγυηθεί τον ελάχιστο αριθμό ωρών εργασίας. Ο εργαζόμενος δεν μπορεί να είναι βέβαιος πόσες ώρες θα εργαστεί (εάν εργαστεί) οποιαδήποτε δεδομένη εβδομάδα ή ποιος θα είναι ο μισθός του.
- Ο νόμος της ΕΕ διασφαλίζει ότι έχετε αρκετό ελεύθερο χρόνο ανάμεσα στις εργάσιμες ημέρες για ανάπαυση και για την προσωπική ζωή σας.
- Η οδηγία για τον χρόνο εργασίας σάς παρέχει το δικαίωμα σε τουλάχιστον 11 συνεχόμενες ώρες καθημερινής ανάπαυσης. Εάν εργάζεστε περισσότερες από 6 ώρες την ημέρα, πρέπει να σας παρέχεται διάλειμμα.
- Ο νόμος της ΕΕ σάς δίνει το δικαίωμα να διεκδικήσετε τουλάχιστον 4 εβδομάδες αδείας μετ’ αποδοχών ανά έτος.
Χρειάζεται να γνωρίζετε ότι η οικογένειά σας λαμβάνει τη σωστή φροντίδα όσο βρίσκεστε στην εργασία σας ή ξεκινάτε τη δική σας επιχείρηση. Στην ΕΕ, έχετε δικαίωμα στην υγειονομική περίθαλψη, σε οικονομικά προσιτή φροντίδα για τα παιδιά και σε μακροπρόθεσμη φροντίδα. Μπορείτε, επομένως, να φροντίζετε την επιχείρησή σας και να συνεχίζετε την καριέρα σας, νιώθοντας ασφάλεια με τη σκέψη ότι η οικογένειά σας έχει τη φροντίδα που χρειάζεται.
- Η Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τη Φροντίδα δημιουργήθηκε για τη διασφάλιση ποιοτικών, οικονομικά προσιτών και προσβάσιμων υπηρεσιών φροντίδας σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη βελτίωση της κατάστασης τόσο για τους φροντιστές όσο και για τα άτομα που λαμβάνουν φροντίδα.
- Χάρη στην Εγγύηση για το Παιδί, οι χώρες της ΕΕ μπορούν να έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση προκειμένου να διασφαλίζουν ότι τα παιδιά που βρίσκονται σε ανάγκη έχουν πρόσβαση σε δωρεάν και αποτελεσματική προσχολική αγωγή και φροντίδα, συμπεριλαμβανομένης της παροχής τουλάχιστον ενός υγιεινού γεύματος ανά σχολική ημέρα.
- Πολλές χώρες της ΕΕ εφαρμόζουν έργα βελτίωσης των συνθηκών ζωής των παιδιών.
- Ο Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ (άρθρο 35) δηλώνει ότι καθένας έχει το δικαίωμα σε προληπτική υγειονομική περίθαλψη. Προκειμένου να συμβεί αυτό, η ΕΕ διαθέτει αρκετά ταμεία που συνεισφέρουν στη βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης στις χώρες της ΕΕ. Το Πρόγραμμα ΕΕ για την υγεία αποτελεί μια άνευ προηγουμένου οικονομική υποστήριξη της ΕΕ στον τομέα της υγείας, με επενδύσεις ύψους 5,3 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια της περιόδου 2021-27.
- Οι κανόνες της ΕΕ προστατεύουν τα δικαιώματα κοινωνικής σας ασφάλισης όταν μετακινείστε εντός της Ευρώπης (ΕΕ 27 + Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία και Ελβετία).
- Ως πολίτης της ΕΕ, έχετε επίσης δικαίωμα πρόσβασης σε υγειονομική περίθαλψη σε άλλη χώρα της ΕΕ και εισπράττετε την αποζημίωση στη χώρα καταγωγής σας.
- Το δικαίωμα αυτό σας παρέχεται μέσω της Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης Ασθενείας, μιας δωρεάν κάρτας που σας παρέχει πρόσβαση σε ιατρικώς αναγκαία, κρατική περίθαλψη κατά την προσωρινή διαμονή σας σε μία από τις 27 χώρες της ΕΕ αλλά και σε άλλες παροχές, υπό τις ίδιες συνθήκες και με το ίδιο κόστος που ισχύει για τους ασφαλισμένους της συγκεκριμένης χώρας.
- Εάν είστε αυτοαπασχολούμενος ή με μη τυπική σχέση εργασίας, εξακολουθείτε να έχετε το δικαίωμα σε επαρκή κοινωνική προστασία όπως υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης και επιδόματα μητρότητας και πατρότητας.
Στην Ευρώπη, έχετε το δικαίωμα πρόσβασης σε καλής ποιότητας βασικές υπηρεσίες (ύδρευση, αποχέτευση, ενέργεια, μεταφορές, χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και ψηφιακές επικοινωνίες), οι οποίες επιτρέπουν σε εσάς και στην οικογένειά σας να έχετε ένα δίκαιο βιοτικό επίπεδο ανά πάσα στιγμή. Πρόκειται επίσης για υπηρεσίες που δίνουν σε εσάς και στην οικογένειά σας τη δυνατότητα πρόσβασης στην εκπαίδευση, στην εργασία και σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες.
Δικαιούστε επίσης το κατώτατο εισόδημα όσο διάστημα ψάχνετε για δουλειά, το οποίο παρέχει σε εσάς και στην οικογένειά σας αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης ακόμη και όταν δεν εργάζεστε.
Παρότι κάθε χώρα της ΕΕ έχει τους δικούς της νόμους σε σχέση με το είδος της υποστήριξης που μπορείτε να λαμβάνετε, η ΕΕ υποστηρίζει τις χώρες κοινοποιώντας οδηγίες σχετικά με τον τρόπο βελτίωσης αυτής της υποστήριξης προκειμένου να διασφαλίζεται η παροχή βοήθειας σε όσους τη χρειάζονται, παράλληλα με την εξασφάλιση της πρόσβασης σε θέσεις εργασίας για όσους μπορούν να εργαστούν. Τα μέλη της ΕΕ φέρουν την ευθύνη οργάνωσης των βασικών υπηρεσιών σε εθνικό, περιφερειακό ή τοπικό επίπεδο, ωστόσο η ΕΕ υποστηρίζει την πρόσβασή σας σε αυτά μέσω των νόμων για την προστασία των καταναλωτών και των ταμείων της ΕΕ.