Fie că ești în căutarea primului loc de muncă, că lucrezi deja de câțiva ani sau că intenționezi să te pensionezi în curând, UE îți sprijină drepturile. Indiferent unde te afli în UE sau ce fel de loc de muncă ai, ai dreptul să lucrezi într-un mediu sigur. Legile și organizațiile UE există pentru a te asigura că poți avea acces la o muncă sigură și de calitate, cu un echilibru care îți permite să petreci timp cu familia.
Ar trebui să poți găsi un loc de muncă bun într-un mediu de lucru sigur, care, mai presus de toate, îți protejează sănătatea. Munca ta ar trebui să îți permită să ai timpul și energia de a investi în viața ta personală. Indiferent dacă jobul tău se află în țara natală sau în orice altă țară din UE, vei avea întotdeauna dreptul la securitate socială.
De ce trebuie să luăm măsuri cu privire la munca în UE?
de joburi suplimentare ar putea fi create prin tranziția ecologică în UE până în 2030
dintre angajatorii europeni întâmpină dificultăți în a găsi persoane cu abilitățile necesare
ar trebui să aibă cel puțin abilități digitale de bază în UE până în 2025 – 70% din populație
Cum acționăm?
este bugetul Fondului social european Plus, principalul instrument al UE pentru investiții în oameni
de joburi pe platforma EURES pentru ocuparea forței de muncă
este săptămâna maximă de lucru, în conformitate cu legislația UE în domeniul muncii
Dorești să găsești jobul la care visezi, care este remunerat cu un salariu echitabil și care îți oferă spațiu pentru a te dezvolta. Indiferent ce anume cauți în carieră, UE este aici pentru a se asigura că ai instrumentele și asistența necesare pentru a-ți construi viitorul. Poți să te muți și să lucrezi în diferite țări din UE, fiind în același timp protejat(ă) prin drepturile tale de securitate socială.
- Serviciile publice naționale pentru forța de muncă te pot ajuta să găsești un job care ți se potrivește. Acestea oferă sprijin printr-o varietate de activități, cum ar fi servicii de plasare a forței de muncă, orientare în carieră, consiliere și programe de formare. Dacă ai nevoie de consiliere pentru a găsi jobul la care visezi în altă țară din UE, poți discuta cu consilierii EURES - specialiști în piața europeană a locurilor de muncă, care consiliază angajatorii și persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă.
- Poți verifica dacă unul dintre cele aproape 4 milioane de joburi de pe platforma EURES ți se potrivește.
- Dacă te gândești să lucrezi în străinătate însă ai nevoie de ajutor, aruncă o privire pe Schema EURES pentru mobilitate țintită.
- Față în față și online, Zilele europene ale locurilor de muncă îți oferă șansa de a întâlni potențiali angajatori și de a obține sfaturi practice despre viața și munca în străinătate.
- Europass are o multitudine de instrumente și informații utile care te pot însoți în fiecare etapă a învățării și a carierei tale, inclusiv în crearea unui CV și a unei scrisori de intenție profesionale.
- Pentru a te ajuta să te pregătești pentru schimbările și noile oportunități care apar datorită tranziției digitale și verzi, Fondul social european Plus (FSE+) oferă finanțare membrilor UE pentru a-ți oferi formare și a te ajuta să obții competențele necesare unui loc de muncă de calitate.
- Dacă ai sub 30 de ani, interesează-te de Garanția pentru tineret – o inițiativă a UE care îi ajută pe oameni să obțină o ofertă concretă de angajare, educație, ucenicie sau practică de bună calitate în termen de 4 luni de la terminarea educației formale sau de la intrarea în șomaj.
- Mulțumită Aim, Learn, Master, Achieve (ALMA), tinerii (18-29) pot face un prim pas în lumea muncii cu un loc de muncă finanțat de 2-6 luni într-o altă țară a UE, sprijiniți prin coaching de către un mentor.

Muncești din greu pentru a avea grijă de familia ta. Ai nevoie de un job care să respecte faptul că uneori trebuie să pleci mai devreme pentru a-ți lua copilul de la școală sau să îți iei liber o jumătate de zi pentru a-ți îngriji copilul când este bolnav. Ai nevoie de drepturi care să îți protejeze atât munca, cât și viața personală.
- Reglementările UE privind echilibrul dintre viața profesională și cea personală te ajută să ai grijă de familia ta în timp ce avansezi la locul de muncă. Acestea îți oferă dreptul de a solicita aranjamente flexibile de lucru, ceea ce înseamnă că îți poți organiza munca într-un mod care să funcționeze pentru viața ta.
- În UE, mamele au dreptul la cel puțin 14 săptămâni de concediu de maternitate, plătit cel puțin la nivelul național al indemnizației de boală.
- Tații și cel de al doilea părinte echivalent au dreptul la cel puțin 10 zile lucrătoare de concediu de paternitate, plătit cel puțin la nivelul indemnizației naționale de boală.
- În plus, toți cetățenii UE au dreptul la concediu pentru creșterea copilului de 4 luni, pe care ai dreptul să îl soliciți într-un mod care ți se potrivește (de exemplu, în mai multe tranșe sau cu fracțiune de normă).
- De asemenea, ai dreptul la concediu atunci când adopți un copil.
- Ai dreptul la 5 zile lucrătoare pe an pentru îngrijire sau asistență personală pentru un membru al gospodăriei tale.

Ai dreptul să lucrezi într-un mediu sigur și sănătos. Și ai și dreptul să iei atitudine când ceva nu e în regulă. UE depune eforturi pentru a face locurile de muncă mai sănătoase și mai sigure.
- UE are o legislație care garantează cerințe minime de securitate și sănătate pentru toate sectoarele de activitate, precum și pentru aspecte specifice, cum ar fi substanțele chimice periculoase, agenții fizici și biologici, echipamentele de lucru etc.
- Dacă ești un lucrător pe durată determinată sau prin agenție, UE se asigură că ai același nivel de protecție a securității și sănătății la locul de muncă ca ceilalți lucrători.
- Legislația UE asigură, de asemenea, că ai suficient timp liber între zilele lucrătoare pentru a te odihni și a te dedica vieții personale. Directiva privind timpul de lucru se asigură că nu lucrezi mai mult de 48 de ore pe săptămână în medie și că ți se acordă, ca regulă, cel puțin 11 ore consecutive de repaus zilnic și cel puțin 24 de ore de repaus săptămânal neîntrerupt. Dacă lucrezi mai mult de 6 ore pe zi, trebuie să ți se acorde o pauză.
- Regulile UE îți oferă dreptul la cel puțin 4 săptămâni de concediu plătit pe an.

UE ajută întreprinderile mici și mijlocii să se adapteze la schimbările din economie, pentru a se asigura că se pot dezvolta. Prin stabilirea unor norme comune privind ocuparea forței de muncă, UE creează condiții de concurență loială pentru întreprinderea ta și o concurență mai echitabilă, cu standarde minime de protecție pentru lucrătorii din întreaga UE.
- Asigurarea faptului că locul de muncă este cât mai sănătos și mai sigur posibil va fi benefică pentru lucrătorii tăi și te va proteja împotriva problemelor legale și financiare. Evaluarea interactivă a riscurilor online a UE are o mulțime de instrumente gratuite care te pot ajuta să menții conformitatea afecerii tale cu legislația națională privind securitatea și sănătatea în muncă.
- Dacă ești interesat(ă) să faci afaceri care pun oamenii și planeta înaintea profitului, portalul UE pentru economia socială te poate sprijini în lansarea sau dezvoltarea întreprinderii sociale. Dacă ai nevoie de puțin ajutor, sunt disponibile pentru firma ta împrumuturi pentru afaceri, microfinanțare, garanții și capital de risc – indiferent de mărimea firmei. În fiecare an, UE sprijină peste 200 000 de afaceri.
- De asemenea, poți accesa un împrumut de până la 25 000 de euro pentru înființarea sau dezvoltarea unei întreprinderi mici prin intermediul Instrumentului european de microfinanțare Progress.
- Datorită Programului pentru forța de muncă și inovare socială (EaSI), ai acces la investiții de până la 500 000 de euro.
- Poți obține sprijin pentru microfinanțare și întreprinderi prin programul InvestEU, care îți oferă inclusiv sprijin personalizat pentru a-ți începe și a-ți extinde afacerea.
