Sinulla on oikeus yhtäläisiin mahdollisuuksiin! Oikeudenmukainen kohtelu on Euroopan unionin kansalaisten perusoikeus. Syrjiminen on laitonta sukupuolesta, rodusta, ihonväristä, etnisestä tai sosiaalisesta taustasta, geneettisistä ominaisuuksista, kielestä, uskonnosta tai vakaumuksesta, poliittisista tai muista mielipiteistä, kansalliseen vähemmistöön kuulumisesta, omaisuudesta, syntyperästä, vammaisuudesta, iästä tai seksuaalisesta suuntautumisesta riippumatta.
Tuemme sinua ja haluamme varmistaa, että sinua kohdellaan tasavertaisesti. Syrjinnällä – esihenkilön, työtovereiden, rekrytoijan tai kenenkään muunkaan taholta – ei ole sijaa työelämässä, ja pyrimme torjumaan sitä aktiivisesti.
Miksi tarvitaan EU:n toimia tasa-arvon edistämiseksi?
naista EU:ssa kokee syrjintää työelämässä
vammaisista on työelämässä muun väestön osuuden ollessa 75 prosenttia
kyselyyn osallistuneista hlbti-henkilöistä eri puolilta Eurooppaa oli kokenut syrjintää tai häirintää
Mitä toimia on toteutettu?
kaikista johtajien viroista tulisi olla naisten hallussa (aliedustettuna olevan sukupuolen aseman mukaisesti) kesäkuun 2026 loppuun mennessä EU-lain mukaisesti
ikäihmistä hyötyi ESR:n rahoituksesta vuosien 2007–2013 aikana
ESR+:n investoinneista käytetään sukupuolten tasa-arvon edistämiseen
Vakaumus, ikä, vammaisuus, etninen tausta, sukupuoli tai seksuaalinen suuntautuminen ei saa olla esteenä työpaikan saannille. EU:n lainsäädäntö estää työnantajia syrjimästä ketään näistä syistä.
- EU-kansalaisena sinulla on oikeus tasavertaiseen kohteluun työnhakuun, työehtoihin, ylennyksiin, palkkaukseen, ammatilliseen koulutukseen pääsyyn, työeläkkeeseen ja irtisanomiseen liittyvissä asioissa. Kunkin maa kansalliset tasa-arvojärjestöt voivat auttaa sinua näiden oikeuksien käyttämisessä.
- EU:ssa työnantajilla on velvollisuus tarjota kohtuullisia mukautuksia vammaisille työntekijöille. Jos sinulla on toimintarajoite, voit pyytää mukautuksia työympäristöösi tai työtehtäviisi, jos se on tarpeen työn suorittamiseksi.
Sinulla on oikeus työntekoon ilman, että sinun tarvitsee pelätä syrjityksi tulemista tai miettiä palkankorotusten tai ylennysten oikeudenmukaisuutta. Sinulla on myös oikeus tulla kohdelluksi kunnioittavasti. EU puolustaa syrjityiksi joutuneita ihmisiä, ja käytössä on työelämän epäoikeudenmukaisia käytäntöjä ehkäisevää lainsäädäntöä. Tavoitteenamme on luoda enemmän ja parempia työpaikkoja, jotka ovat osallistavia ja esteettömiä.
- EU:n yhdenvertaista kohtelua koskevassa lainsäädännössä määritetään suojelun vähimmäistaso, joka koskee kaikkia Euroopan unionissa asuvia ja työskenteleviä.
- Vanhempien (erityisesti äitien) syrjintä työelämässä voi alkaa jo raskauden aikana. Vanhempia pidetään työlleen vähemmän omistautuneina, joustavina ja luotettavina. Syrjintää torjuva EU-lainsäädäntö kattaa useita osa-alueita, muun muassa raskaana olevien työntekijöiden ja imettävien äitien oikeudet ja oikeuden vanhempainvapaaseen.
- EU on vuodesta 2000 lähtien kieltänyt työelämässä ikään perustuvan syrjinnän. Tämä tarkoittaa, että esihenkilösi ei voi olla myöntämättä sinulle ylennystä tai pääsyä koulutukseen iän perusteella.
Naiset ansaitsevat EU:ssa keskimäärin 13 % vähemmän kuin miehet. Sukupuolten välisen palkkaeron ja sen juurisyiden ratkaiseminen on yksi EU:n sukupuolten tasa-arvostrategian 2020–2025 keskeisistä tavoitteista.
- Vuonna 2023 hyväksytty palkkauksen läpinäkyvyyttä koskeva direktiivi auttaa varmistamaan, että periaate saman palkan maksamisesta samanarvoisesta työstä toteutuu.
- Työ- ja perhe-elämän yhteensovittamista koskeva EU:n lainsäädäntö antaa vanhemmille ja huoltajille mahdollisuuden sovittaa paremmin yhteen työ- ja perhe-elämän ja rohkaisevat jakamaan hoitovastuut paremmin perheen sisällä.
- Sukupuolten tasapuolista edustusta yritysten hallintoelimissä koskeva EU:n lainsäädäntö edellyttää, että suurissa pörssiyhtiöissä aliedustetun sukupuolen (tällä hetkellä naiset) edustajia on oltava vähintään 40 prosenttia liikkeenjohtoon kuulumattomista johtajista ja 33 prosenttia kaikista johtajista.
Viimeisen vuosikymmenen aikana otetuista edistysaskeleista huolimatta vammaiset ihmiset kohtaavat edelleen huomattavia esteitä ja heillä on suurempi köyhyyden ja sosiaalisen syrjäytymisen riski.
Euroopan komissio hyväksyi vammaisten henkilöiden oikeuksia koskevan strategian 2021–2030, jonka tavoitteena on saada aikaan myönteisiä muutoksia vammaisten ihmisten elämään EU:ssa ja sen ulkopuolella. Strategian lippulaivahankkeisiin kuuluu esimerkiksi
- Vammaisten henkilöiden työllisyyspaketti, jossa määritellään toimenpiteitä vammaisten henkilöiden työllisyystilanteen parantamiseksi. Näitä ovat esimerkiksi rekrytointikäytännöt, työympäristön kohtuulliset mukautukset ja sellaisten julkisten palvelujen vahvistaminen, jotka auttavat vammaisia löytämään ja pitämääntyöpaikan.
- Eurooppalainen vammaiskortti toimii todistuksena vammaisuudesta ja antaa kortinhaltijoille yhdenvertaisen oikeuden käyttää hyväkseen erityisehtoja ja erityiskohteluakaikkialla EU:ssa.
- Eurooppalainen vammaisten henkilöiden pysäköintilupa takaa oikeuden käyttää vammaisille varattuja pysäköintipaikkoja ja tiloja kaikissa EU-maissa ja korvaa kansalliset pysäköintiluvat.