Η Ευρωπαϊκή Ένωση ιδρύθηκε με βάση την αρχή της ισότητας. Ανεξαρτήτως φύλου, φυλής, χρώματος, εθνοτικής καταγωγής ή κοινωνικής προέλευσης, γενετικών χαρακτηριστικών, γλώσσας, θρησκείας ή πεποιθήσεων, πολιτικών φρονημάτων ή κάθε άλλης γνώμης, ιδιότητας μέλους εθνικής μειονότητας, περιουσίας, γέννησης, αναπηρίας, ηλικίας ή γενετήσιου προσανατολισμού, έχετε δικαίωμα σε ίση μεταχείριση όταν αναζητάτε εργασία και, εφόσον εργάζεστε, σε σχέση με αποφάσεις για τις προαγωγές, τον μισθό και τις ώρες εργασίας.
Βρισκόμαστε εδώ για να σας υποστηρίξουμε και να διασφαλίσουμε ότι έχετε ίση μεταχείριση. Οι διακρίσεις –από το αφεντικό σας, τους συναδέλφους, τους υπευθύνους προσλήψεων ή οποιονδήποτε άλλον– δεν έχουν καμία θέση στον εργασιακό χώρο και προσπαθούμε ενεργά να θέσουμε ένα τέρμα σε αυτές.
Γιατί χρειάζεται να αναλάβουμε δράση για την ισότητα στην ΕΕ;
γυναίκες στην ΕΕ αισθάνονται ότι υφίστανται διακρίσεις στην εργασία
των ατόμων με αναπηρίες εργάζεται, σε σύγκριση με το 75% των ατόμων χωρίς αναπηρίες
των ΛΟΑΤΚΙ που συμμετείχαν στην έρευνα σε όλη την Ευρώπη βίωσε διακρίσεις ή παρενόχληση
Πώς αναλαμβάνουμε δράση;
όλων των διευθυντικών θέσεων θα πρέπει να καλύπτονται από γυναίκες (ως το υποεκπροσωπούμενο φύλο) έως τα τέλη Ιουνίου του 2026 σύμφωνα με νόμο της ΕΕ
ηλικιωμένοι επωφελήθηκαν από τον προϋπολογισμό ΕΚΤ μεταξύ 2007 και 2013
από επενδύσεις του ΕΚΤ + θα συμβάλλουν στην ισότητα των φύλων
Οι πεποιθήσεις σας, η ηλικία, η αναπηρία, η εθνοτική ή φυλετική καταγωγή, το φύλο ή ο σεξουαλικός προσανατολισμός σας δεν θα πρέπει να αποτελούν εμπόδιο στο να βρείτε δουλειά. Η ΕΕ διαθέτει νομοθεσία που αποτρέπει τους εργοδότες να προβαίνουν σε διακρίσεις με βάση αυτούς τους παράγοντες.
- Ως πολίτης της ΕΕ, έχετε δικαίωμα σε ίση μεταχείριση όσον αφορά την πρόσληψη, τις συνθήκες εργασίας, την προαγωγή, τον μισθό, την πρόσβαση σε επαγγελματική κατάρτιση, τις επαγγελματικές συντάξεις και την απόλυση. Οι ειδικές ανά χώρα οργανώσεις για την ισότητα μπορούν να σας βοηθήσουν να ασκήσετε αυτά τα δικαιώματα.
- Στην ΕΕ, οι εργοδότες έχουν καθήκον να παρέχουν εύλογες υποδομές για τους εργαζόμενους με αναπηρία. Αν έχετε κάποια αναπηρία, μπορείτε να ζητήσετε προσαρμογές στο εργασιακό σας περιβάλλον ή στη θέση εργασίας σας, αν αυτό είναι απαραίτητο για την εκτέλεση των εργασιακών σας καθηκόντων.
Σας αξίζει να είστε σε θέση να εργάζεστε χωρίς να ανησυχείτε ότι θα υποστείτε διακρίσεις, να σας αντιμετωπίζουν ισότιμα όσον αφορά την αύξηση μισθού και την προαγωγή και να σας συμπεριφέρονται με σεβασμό. Η ΕΕ υπερασπίζεται τα άτομα που υφίστανται διακρίσεις και έχει νομοθεσία που αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των αθέμιτων πρακτικών στην εργασία. Στόχος μας είναι οι περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας σε προσβάσιμους χώρους εργασίας χωρίς διακρίσεις.
- Η νομοθεσία για την ίση μεταχείριση στην ΕΕ ορίζει τα κατώτατα επίπεδα προστασίας που ισχύουν για όλους όσοι ζουν και εργάζονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
- Οι διακρίσεις στην εργασία εις βάρος γονέων (ιδίως για τις μητέρες) ενδέχεται να ξεκινήσουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι γονείς θεωρούνται λιγότερο αφοσιωμένοι στην εργασία τους, λιγότερο ευέλικτοι και λιγότερο αξιόπιστοι. Οι νόμοι της ΕΕ για την καταπολέμηση των διακρίσεων καλύπτουν διάφορους τομείς όπως, μεταξύ άλλων, την προστασία των εγκύων εργαζομένων και των θηλαζουσών μητέρων και τα δικαιώματα στην άδεια μητρότητας, πατρότητας και γονική άδεια.
- Από το 2000, η ΕΕ έχει απαγορεύσει τις διακρίσεις με βάση την ηλικία στην απασχόληση. Αυτό σημαίνει, για παράδειγμα, ότι ο εργοδότης σας δεν μπορεί να σας αρνηθεί μια προαγωγή ή κατάρτιση λόγω της ηλικίας σας.
Οι γυναίκες στην ΕΕ κερδίζουν, κατά μέσο όρο, 13% λιγότερα χρήματα από τους άνδρες. Η αντιμετώπιση του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των φύλων και των βασικών αιτιών του είναι ένας από τους κύριους στόχους της στρατηγικής της ΕΕ για την ισότητα των φύλων 2020-2025.
- Η οδηγία για τη μισθολογική διαφάνεια που εκδόθηκε το 2023 συντελεί στο να γίνει πραγματικότητα η αρχή της ίσης αμοιβής για εργασία ίσης αξίας .
- Οι κανόνες της ΕΕ σχετικά με την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής επιτρέπουν στους γονείς και τους φροντιστές να ισορροπούν καλύτερα την επαγγελματική και ιδιωτική ζωή τους και προάγουν καλύτερη κατανομή των ευθυνών φροντίδας μεταξύ γυναικών και ανδρών.
- Οι κανόνες της ΕΕ για ισορροπία στην εκπροσώπηση των φύλων στα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών απαιτεί από τις μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες να επιτύχουν τουλάχιστον 40% του υποεκπροσωπούμενου φύλου (επί του παρόντος γυναίκες) σε θέσεις μη εκτελεστικών διοικητικών στελεχών των εισηγμένων στο χρηματιστήριο εταιρειών ή το 33% σε θέσεις όλων των διοικητικών στελεχών.
Παρά την πρόοδο που σημειώθηκε την τελευταία δεκαετία, τα άτομα με αναπηρία εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σημαντικά εμπόδια και διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθέτησε τη Στρατηγική για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία 2021-2030 προκειμένου να επέλθει θετική αλλαγή στη ζωή των ατόμων με αναπηρία στην ΕΕ και πέραν αυτής. Μερικές από τις εμβληματικές πρωτοβουλίες της είναι οι εξής:
- Στη δέσμη μέτρων για την απασχόληση των ατόμων με αναπηρία καθορίζεται μια σειρά ενεργειών για τη βελτίωση της κατάστασης της απασχόλησης των ατόμων με αναπηρία, που ξεκινούν από τις πρακτικές πρόσληψης και την παροχή κατάλληλων υποδομών και φτάνουν έως την ενίσχυση των δημόσιων υπηρεσιών που βοηθούν τα άτομα με αναπηρία να βρουν και να διατηρήσουν θέσεις εργασίας.
- Μια ευρωπαϊκή κάρτα αναπηρίας θα χρησιμεύει ως απόδειξη της κατάστασης αναπηρίας και θα παρέχει στους κατόχους της κάρτας ισότιμη πρόσβαση σε ειδικές συνθήκες και προνομιακή μεταχείριση οπουδήποτε στην ΕΕ.
- Μια ευρωπαϊκή κάρτα στάθμευσης για άτομα με αναπηρία θα εγγυάται τη χρήση χώρων στάθμευσης και εγκαταστάσεων που προορίζονται ειδικά για τα άτομα με αναπηρία σε όλες τις χώρες της ΕΕ και θα αντικαταστήσει τις εθνικές κάρτες στάθμευσης.