EU pyrkii varmistamaan, että kaikille kansalaisille maksetaan riittävä vähimmäispalkka. Tämä tarkoittaa, että palkalla voi elättää perheen. Tarkoituksena on myös vähentää sukupuolten välistä palkkaeroa, sillä naisille maksetaan vähimmäispalkkaa miehiä useammin.
Miksi EU:n on toimittava toimeentulon takaamiseksi?
EU-alueen työntekijöistä oli vuonna 2018 pienipalkkaisia
kuukaudessa oli alhaisin vähimmäispalkka EU:ssa
vähimmäispalkasta menee keskimääräisen vuokran maksamiseen joissakin maissa
Mitä toimia on toteutettu?
EU:n tavoitteena on vuoteen 2030 mennessä saada tämän verran ihmisiä pois köyhyys- tai syrjäytymisvaarasta vuoteen 2019 verrattuna
on aika, jonka kuluessa EU:n vähimmäispalkkadirektiivi on sisällytettävä EU:n jäsenmaiden kansalliseen lainsäädäntöön
voi hyötyä vähimmäispalkkadirektiivistä
Kun etsit työtä, sinulla on oikeus sosiaaliseen suojeluun, joka mahdollistaa sinulle tietyn vähimmäiselintason myös työttömänä ollessa.
- EU:n yhtenäistetty lainsäädäntö turvaa sosiaaliturvaoikeutesi, kun muutat EU:n alueella. EU:n 27 jäsenvaltion lisäksi tämä koskee Islantia, Liechtensteinia, Norjaa ja Sveitsiä. Tutustu eri EU-maiden lakeihin ja ota selvää, mihin etuuksiin olet oikeutettu.
- Jos sinut irtisanotaan työstäsi, sinulla voi olla oikeus työttömyysetuuksiin, asuinmaasi työlainsäädännöstä riippuen.
Euroopassa ei ole sijaa palkkasyrjinnälle. Sinulla on oikeus samaan palkkaan, jos teet samaa työtä kuin työtoveri. Iälläsi, sukupuolellasi, seksuaalisella suuntautumisellasi tai etnisellä taustallasi ei ole merkitystä.
- EU hyväksyi lokakuussa 2022 kohtuullisia vähimmäispalkkoja koskevan uuden lainsäädännön, joka takaa, että voit tarjota itsellesi ja perheellesi kohtuullisen elintason. Jäsenvaltioilla on nyt kaksi vuotta aikaa sisällyttää se kansalliseen lainsäädäntöönsä.
- Palkka-avoimuutta koskeva EU-lainsäädäntö takaa työntekijöille oikeuden pyytää työnantajalta tietoa palkkansa tasosta ja keskimääräisistä palkkatasoista, jotka on ryhmitelty sukupuolen, samaa työtä tekevien työntekijöiden tai samantasoisen työn mukaan.
- Jos olet työskennellyt useammassa kuin yhdessä EU-maassa, lisäeläkkeesi on turvattu.
Samalla kun työskentelet lujasti kehittääksesi yritystäsi, voit olla varma, että EU takaa itsenäisille ammatinharjoittajille oikeuden sosiaaliseen suojeluun ja myöhemmässä vaiheessa eläkkeeseen, joka on suhteessa tehtyyn työpanokseen.
- EU kannustaa jäsenvaltioita varmistamaan, että epätyypillisissä työsuhteissa olevilla työntekijöillä (esimerkiksi määräaikaiset, osa-aikaiset, vuokratyöntekijät ja tarvittaessa töihin kutsuttavat) ja itsenäisillä ammatinharjoittajilla on pääsy sosiaalisen suojelun piiriin. Tämä koskee työttömyyttä, sairastumista ja terveydenhuoltoa, vanhempainvapaata ja vanhuksia.