De Europese Unie is gegrondvest op het gelijkheidsbeginsel. Ongeacht je geslacht, afkomst, huidskleur, etniciteit of sociale achtergrond, genetische kenmerken, taal, godsdienst of overtuiging, politieke of andere opvattingen, het behoren tot een nationale minderheid, vermogen, geboorte, handicap, leeftijd of seksuele geaardheid, heb je het recht om gelijk behandeld te worden bij het zoeken naar een baan en, eenmaal aan het werk, bij beslissingen over promoties, loon en werktijden.
Wij zijn er om je te steunen en ervoor te zorgen dat je gelijk wordt behandeld. Discriminatie – door je baas, collega's, aanwervingsmanagers of wie dan ook – hoort niet thuis op de werkvloer en wij zetten ons actief in om daar een einde aan te maken.
Waarom moeten we actie ondernemen op het gebied van gelijkheid in de EU?
vrouwen in de EU voelen zich gediscrimineerd op het werk
van de personen met een beperking heeft een baan, tegenover 75% van de personen zonder een beperking
van de in heel Europa ondervraagde LGBTI-personen heeft discriminatie of intimidatie ervaren
Hoe ondernemen we actie?
van alle leidinggevende functies moet tegen eind juni 2026 worden ingevuld door vrouwen (als ondervertegenwoordigd geslacht)
ouderen hebben tussen 2007 en 2013 gebruikgemaakt van het ESF-budget
van de ESF+-investeringen ondersteunen gendergelijkheid
Je mag bij het vinden van een baan niet worden gehinderd door je geloof, je leeftijd, je beperking, je etniciteit, je geslacht of je seksuele geaardheid. De EU beschikt over een wetgeving om te voorkomen dat werkgevers op basis van deze factoren kunnen discrimineren.
- Als EU-burger hebt je recht op gelijke behandeling bij werving en selectie, arbeidsvoorwaarden, bevordering, loon, beroepsopleiding, pensioen en ontslag. Nationale centra voor gelijkheid kunnen je helpen deze rechten uit te oefenen.
- In de EU zijn werkgevers verplicht om redelijke voorzieningen te treffen voor medewerkers met een beperking. Als je een beperking hebt, kun je aanpassingen aan je werkomgeving of functie aanvragen als dat nodig is om je werk te kunnen doen.
Je verdient het om te kunnen werken zonder je zorgen te hoeven maken dat je gediscrimineerd wordt, om op gelijke voet behandeld te worden bij loonsverhogingen en bevorderingen en om met respect behandeld te worden. De EU komt op voor mensen die gediscrimineerd worden en beschikt over de nodige wetgeving om oneerlijke praktijken op het werk aan te pakken. We willen meer en betere banen op inclusieve en toegankelijke werkplekken creëren.
- De wetgeving van de EU op het gebied van gelijke behandeling bevat minimumniveaus van bescherming die gelden voor iedereen die in de Europese Unie woont en werkt.
- Discriminatie op het werk van ouders (met name moeders) kan beginnen tijdens de zwangerschap. Ouders worden beschouwd als minder toegewijd aan hun werk, minder flexibel en minder betrouwbaar. De anti-discriminatie wetgeving van de EU bestrijkt een hele reeks gebieden, waaronder de bescherming van zwangere werkneemsters en moeders die borstvoeding geven, en het recht op zwangerschaps-, vaderschaps- en ouderschapsverlof.
- Sinds 2000 verbiedt de EU discriminatie op basis van leeftijd op de arbeidsmarkt. Dat betekent bijvoorbeeld dat je baas je geen bevordering of opleiding kan weigeren vanwege je leeftijd.
Vrouwen verdienen in de EU gemiddeld 13% minder dan mannen. Het aanpakken van de loonkloof tussen mannen en vrouwen en de oorzaken daarvan is één van de belangrijkste doelen van de Strategie voor Gendergelijkheid van de EU voor 2020-2025.
- De Richtlijn inzake loontransparantie, die in 2023 is aangenomen, helpt ervoor te zorgen dat het principe van gelijk loon voor gelijk werk in de praktijk wordt gebracht.
- EU-regelgeving over het evenwicht tussen werk en privé stellen ouders en verzorgers in staat om hun werk en gezinsleven beter te combineren en stimuleren een betere verdeling van zorgtaken tussen vrouwen en mannen.
- Volgens de EU-regels inzake genderevenwicht in ondernemingsbesturen moet in grote beursgenoteerde ondernemingen ten minste 40% van de niet-uitvoerende bestuurders bestaan uit het ondervertegenwoordigde geslacht (momenteel vrouwen) of 33% van alle bestuurders.
Ondanks de vooruitgang die in de afgelopen 10 jaar is geboekt, stuiten mensen met een beperking nog steeds op aanzienlijke obstakels en lopen zij een groter risico op armoede en sociale uitsluiting.
De Europese Commissie heeft de Strategie voor de rechten van mensen met een beperking 2021-2030 aangenomen om het leven van mensen met een beperking in de EU en daarbuiten een positieve wending te geven. Een paar van de kerninitiatieven zijn:
- Het Werkgelegenheidspakket voor Personen met een Handicap bevat een aantal acties om de werkgelegenheidssituatie van mensen met een beperking te verbeteren. Dit varieert van wervingspraktijken en het bieden van redelijke aanpassingen tot het versterken van overheidsdiensten, die mensen met een beperking helpen om werk te vinden en te behouden.
- De Europese gehandicaptenkaart zal als bewijs van de gehandicaptenstatus dienen en geeft kaarthouders overal in de EU gelijke rechten op speciale voorzieningen en voorkeursbehandelingen.
- Een Europese parkeerkaart voor personen met een handicap zal het gebruik van parkeerplaatsen en -faciliteiten voor mensen met een beperking garanderen in alle EU-landen, en zal de nationale parkeerkaarten vervangen.