Jos etsit ensimmäistä työpaikkaasi, olet ollut työelämässä jo muutaman vuoden ajan tai aikeissa jäädä pian eläkkeelle, EU turvaa oikeutesi. Sinulla on oikeus turvalliseen työympäristöön asuinpaikastasi tai työstäsi riippumatta. EU:n lainsäädännön tarkoituksena on varmistaa, että voit työskennellä turvallisesti ja että sinulle jää riittävästi aikaa yhdessäoloon perheesi kanssa.
Sinulla on oltava mahdollisuus hyvään työpaikkaan, jossa voit työskennellä turvallisessa työympäristössä, joka ei vaaranna terveyttäsi. Työnteolta on jäätävä aikaa ja voimia myös henkilökohtaiseen elämään. Sijaitseepa työpaikkasi kotimaassasi tai jossakin toisessa EU-maassa, sinulla on aina oikeus sosiaaliturvaan.
Miksi EU:n on toimittava työelämän turvaamiseksi?
uutta työpaikkaa voi syntyä EU:hun vihreän siirtymän seurauksena vuoteen 2030 mennessä
EU:n alueella toimivista työnantajista on vaikeuksia löytää työntekijöitä, joilla on tarvittavaa osaamista
EU:ssa tulisi olla ainakin digitaaliset perustaidot vuoteen 2025 mennessä – se vastaa 70 prosenttia väestöstä
Mitä toimia on toteutettu?
on Euroopan sosiaalirahasto plussan, EU:n tärkeimmän ihmisiin kohdistuvien investointivälineen budjetti
työpaikkaa EURES-työportaalissa
on EU:n työlainsäädännön määrittämä työviikon enimmäispituus
Haluat löytää mukavan työn, josta saa reilun palkan ja jossa voit kehittyä. Millainen unelmiesi työ sitten onkaan, EU auttaa sinua varmistamaan, että saat tulevaisuutesi rakentamiseen tarvittavat työkalut ja neuvot. Voit muuttaa ja työskennellä eri EU-maissa, ja sosiaaliturvaoikeudet ovat aina turvanasi.
- Kansalliset julkiset työvoimapalvelut voivat auttaa sinua sopivan työpaikan löytämisessä. Ne tarjoavat esimerkiksi työnvälityspalveluita, uraneuvontaa, valmennusta ja koulutusohjelmia. Jos tarvitset neuvoja unelmatyösi löytämiseen toisesta EU-maasta, voit ottaa yhteyttä EURES-neuvojiin. He ovat eurooppalaisten työmarkkinoiden asiantuntijoita, jotka auttavat työnhakijoita ja työnantajia.
- Voit katsoa, onko jokin lähes neljästä miljoonasta EURES-palvelussa ilmoitetusta työpaikasta juuri sinulle sopiva.
- Jos haaveilet ulkomailla työskentelystä, mutta tarvitset apua, tutustu EURES Targeted Mobility Scheme -ohjelman tarjoamaan tukeen.
- Paikan päällä ja verkossa järjestettävät European Job Days -tapahtumat antavat mahdollisuuden tavata työnantajia sekä saada käytännön neuvoja ulkomailla asumisesta ja työskentelystä.
- Europass-palvelussa on paljon käteviä työkaluja ja tietoja, jotka auttavat oppimis- ja urapolkujen eri vaiheissa. Löydät sieltä apua esimerkiksi ammattimaisen ansioluettelon ja saatekirjeen laatimiseen.
- Euroopan sosiaalirahasto plus (ESR+) auttaa valmistautumaan digitaalisen ja vihreän siirtymän mukanaan tuomiin muutoksiin ja uusiin mahdollisuuksiin. Se tarjoaa rahoitusta EU:n jäsenvaltioille työllistymiseen tarvittavien taitojen oppimiseen.
- Jos olet alle 30-vuotias, tutustu nuorisotakuuseen. Se on EU-aloite, joka auttaa konkreettisesti työ-, koulutus-, oppisopimus- tai harjoittelupaikan saamisessa neljän kuukauden kuluessa virallisen koulutuksen päättämisestä tai työttömäksi jäämisestä
- ALMA-aloitteen (aseta tavoite, opi, osaa, saavuta) ansiosta 18–29-vuotiaat nuoret voivat saada jalansijan työelämästä 2–6 kuukauden rahoitetulla työharjoittelulla toisessa EU-maassa. Harjoittelun tukena on mentori.
Teet ahkerasti töitä pitääksesi huolta perheestäsi. Tarvitset työpaikan, jossa ymmärretään, että joskus sinun on perhesyistä lähdettävä töistä aikaisemmin tai tehtävä lyhyempi työpäivä. Tarvitset oikeuksia, jotka suojaavat sekä työ- että yksityiselämääsi.
- Työn ja yksityiselämän tasapainoa koskevien EU-sääntöjen mukaan sinulla on oikeus pitää huolta perheestäsi ja edetä samalla urallasi. Ne antavat sinulle oikeuden pyytää joustavia työjärjestelyjä, jolloin sinulla on mahdollisuus järjestää työsi muu elämäsi huomioiden.
- EU:ssa äideillä on oikeus ainakin 14 viikon äitiyslomaan, josta maksetaan vähintään kansallista sairausajan palkkaa vastaava korvaus.
- Isillä ja tunnustetuilla vanhemmilla on oikeus ainakin 10 työpäivän isyyslomaan, josta maksetaan vähintään kansallista sairausajan palkkaa vastaava korvaus.
- Lisäksi kaikki EU-kansalaiset ovat oikeutettuja neljän kuukauden vanhempainvapaaseen, jonka voi järjestää itselleen parhaiten sopivalla tavalla (esimerkiksi useissa osissa tai osa-aikaisesti).
- Olet oikeutettu vapaaseen myös adoptoidessasi lapsen.
- Sinulla on oikeus käyttää vuodessa viisi työpäivää perheenjäsenestä huolehtimiseen.
Sinulla on oikeus työskennellä turvallisessa ja terveellisessä ympäristössä. Sinulla on myös oikeus voida tuoda äänesi kuuluviin, kun jokin ei tunnu oikealta. EU pyrkii tekemään työpaikoista turvallisempia ja terveellisempiä.
- EU-lainsäädäntö takaa turvallisuus- ja terveysvaatimusten vähimmäistason kaikilla aloilla sekä tietyillä osa-alueilla, jotka koskevat esimerkiksi vaarallisia kemikaaleja, fysikaalisia ja biologisia aineita, työkoneita jne.
- Jos sinulla on määräaikainen työsopimus tai olet vuokratyöntekijä, EU takaa, että sinulla on samantasoinen työsuojeluturva kuin muillakin työntekijöillä.
- EU takaa myös, että sinulla on työpäivien välillä tarpeeksi vapaa-aikaa lepäämiseen ja omaan elämääsi. Työaikadirektiivillä varmistetaan, että työskentelet keskimäärin enintään 48 tuntia viikossa. Sinulla on oltava vuorokaudessa myös vähintään 11 peräkkäistä tuntia lepäämiseen ja vähintään 24 tuntia keskeytymätöntä lepoaikaa viikossa. Jos työskentelet yli 6 tuntia päivässä, sinulla on oikeus taukoon.
- EU:n lainsäädäntö takaa sinulle oikeuden vähintään neljän viikon palkalliseen lomaan vuodessa.
EU tukee pieniä ja keskisuuria yrityksiä mukautumaan talouden muutoksiin, jotta ne voisivat jatkaa kasvuaan. Työelämää koskevalla yhtenäistetyllä lainsäädännöllä EU varmistaa yrityksille tasapuoliset toimintaedellytykset ja reilun kilpailutilanteen, jossa samat työntekijöiden suojelua koskevat vähimmäisvaatimukset ovat voimassa kaikkialla EU:n alueella.
- Työpaikan terveellisyyden ja työturvallisuuden varmistaminen hyödyttää yrityksesi työntekijöitä ja säästää sinut oikeudellisilta ja taloudellisilta ongelmilta. EU:n vuorovaikutteinen riskinarvioinnin verkkotyökalu tarjoaa käyttöösi useita maksuttomia työkaluja, jotka auttavat yritystäsi noudattamaan kansallisen työturvallisuuslainsäädännön vaatimuksia.
- Jos haluat, että liiketoiminnassasi etusijalla voittojen asemesta ovat ihmiset ja maapallo, EU:n yhteisötalouden yhdyskäytävä voi auttaa sinua yhteiskunnallisen yrityksen perustamisessa tai kasvattamisessa. Mikäli yrityksesi tarvitsee hieman apua, saatavilla on yrityslainoja, mikrorahoitusta, takauksia ja pääomasijoituksia yrityksen koosta riippumatta. EU tukee vuosittain yli 200 000 yritystä.
- Voit myös saada enintään 25 000 euron lainan pienyrityksen perustamiseen tai kehittämiseen eurooppalaisen Progress-mikrorahoitusjärjestelyn kautta.
- Työllisyyttä ja sosiaalista innovointia koskevan ohjelman (EaSI) ansiosta sinulla on mahdollisuus jopa 500 000 euron investointirahoitukseen.
- InvestEU-ohjelma tarjoaa tukea muun muassa mikrorahoitukseen sekä räätälöityä tukea yrityksen perustamiseen ja laajentamiseen.