Vind informatie over opleidingsmogelijkheden, het vinden van een baan, het verdiepen van uw vaardigheden en het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden op het portaal Se former tout au long de la vie, geïntegreerd in de officiële website van het Waalse Gewest. Met één klik vindt u alle beschikbare opleidingen, evenals de nodige administratieve stappen.
Ontdek opleidingen voor werknemers, werkzoekenden, leraren en studenten bij Technifutur, het Competentiecentrum dat de terreinen van industrie, digitalisering en mobiliteit bestrijkt. Klik op de link om meer te ontdekken.
Eurodesk biedt informatie over EU programma’s zoals Erasmus+ om te reizen, werken, studeren en vrijwilligerswerk te doen in Europavoor jongeren tot 30 jaar.
Verbeter je skills met de mogelijkheden van het Europees Jaar van de Vaardigheden. Het Europees Jaar van de Vaardigheden helpt je de juiste skills te ontwikkelen voor kwaliteitsvolle jobs en ondersteunt KMO’s om het tekort aan vaardigheden in Europa aan te pakken met evenementen en activiteiten. Klik op de link voor meer informatie!
Het Europees Jaar van de Vaardigheden start 9 mei | Vlaanderen.be
Het Waals Agentschap voor Beroepsopleiding en Tewerkstelling, bekend als "Le Forem", is een openbare dienst in België die bevoegd is voor tewerkstelling en beroepsopleiding, beperkt tot het grondgebied van het Waals Gewest. Klik op de link en informeer uzelf over tewerkstellings- en opleidingsmogelijkheden in deze regio.
De "Union des Classes Moyennes" (UCM) is een Franstalige Belgische vereniging voor de verdediging, vertegenwoordiging en promotie van zelfstandigen (eigenaars van kmo's, ambachtslieden, handelaars, vrije beroepen). De UCM strijdt voor de belangen van zelfstandigen en kmo's en brengt hun eisen over aan de actoren in de politieke wereld.
Vind banen, opleidingsmogelijkheden en waardevolle arbeidsmarkt informatie en tips met EURES, het Europees netwerk van diensten voor arbeidsvoorziening.
Europass biedt gratis hulpmiddelen die je competenties en kwalificaties zichtbaar en begrijpelijk maken in heel Europa en daarbuiten. Bovendien vind je op het Europass-platform niet alleen opleidings- en arbeidsmogelijkheden in heel Europa, maar ook landspecifieke contactgegevens en informatie over leren en werken in het buitenland.
Het Waalse agentschap AVIQ is verantwoordelijk voor de beleidslijnen op het gebied van welzijn en gezondheid, invaliditeit en gezin. AVIQ streeft ernaar iedere Waalse burger een aangepaste oplossing aan te bieden. Bezoek hun website voor meer informatie voor mogelijkheden met betrekking tot werkgelegenheid, welzijn en materiële hulp.
De Ligue des Familles, zowat de Franstalige tegenhanger van de Gezinsbond, maakt het dagelijks leven van gezinnen gemakkelijker door informatie, diensten en voordelen aan te bieden die helpen om de kosten te verlagen. Zij vragen aan overheidsinstanties om te voldoen aan de verwachtingen van ouders. Raadpleeg hun website voor diensten en informatie over hoe u van kortingen kunt genieten of de speciale kaart voor grote gezinnen kunt aanvragen.
ONE, de Franstalige tegenhanger van Agentschap Opgroeien (Kind&Gezin) behandelt alle vragen in het kader van de beleidsmaatregelen voor kinderen, waaronder de bescherming van kinderen en hun ouders, medisch-sociale ondersteuning, kwesties tijdens de perinatale periode, de opvoeding van kinderen buiten hun gezinsomgeving en andere ondersteuning voor het ouderschap. Raadpleeg hun website voor meer informatie over uw rechten als ouder en andere hulp die u nodig hebt met kinderen.
De Europese ziekteverzekeringskaart (EHIC) biedt u toegang tot een medisch noodzakelijke gezondheidszorg tijdens een tijdelijk verblijf in een van de 27 EU-landen, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland of het Verenigd Koninkrijk onder dezelfde voorwaarden en tegen dezelfde kosten (in sommige landen gratis) als de personen die in dat land verzekerd zijn. Ontdek hoe u deze gratis kaart kunt aanvragen.
De portaalsite van de Belgische sociale zekerheid centraliseert alle informatie, diensten en onlineprocedures met betrekking tot de sociale zekerheid van burgers. Dankzij het ouderschapsverlof kunnen werknemers in de private en publieke sector tijdelijk hun werktijden verkorten of hun loopbaan onderbreken om voor hun kinderen te kunnen zorgen. Er worden ook specifieke bijstandsmaatregelen voorzien. Raadpleeg hun website voor meer informatie over uw rechten op zwangerschaps- of vaderschapsverlof.
De portaalsite van de Belgische sociale zekerheid centraliseert alle informatie, diensten en onlineprocedures met betrekking tot de sociale zekerheid van burgers. Gezinsuitkeringen zijn de vergoedingen die maandelijks aan ouders worden betaald ter compensatie van de gezinsuitgaven en voor de zorg van hun kind. Aangezien gezinsuitkeringen een regionale bevoegdheid zijn, is het de woonplaats van het kind die het bedrag en de uitbetalingsorganisatie bepaalt. Raadpleeg hun website voor meer informatie.
Het Instituut voor gelijkheid van vrouwen en mannen is een federale overheidsinstelling en bestrijdt alle vormen van discriminatie of ongelijkheid op basis van geslacht en behandelt verzoeken om informatie en klachten van slachtoffers van discriminatie op basis van hun geslacht. Raadpleeg hun website voor meer informatie over de hulp die u kunt krijgen als u het slachtoffer bent van discriminatie.
De dienst Gelijke Kansen van het Franstalige CFWB is verantwoordelijk voor de tenuitvoerlegging van het beleid inzake gelijke kansen binnen het kader van de communautaire bevoegdheden. Raadpleeg hun website voor meer informatie over de stappen die u moet nemen als u wordt geconfronteerd met discriminatie.
Unia verdedigt de gelijke en inclusieve deelname van alle personen in alle sectoren van de samenleving en zorgt voor de eerbiediging van de mensenrechten in België. Ontdek hoe Unia u kan helpen als u slachtoffer bent van discriminatie.
In België is de Federale Pensioendienst verantwoordelijk voor het beheer van de pensioenen.
Hebt u in België als werknemer in loondienst of als zelfstandige gewerkt, dan kunt u via de onderstaande link de pensioen gerelateerde informatie krijgen die u nodig hebt.
De Federale Overheidsdienst voor Maatschappelijke Integratie verdedigt het beleid ter bevordering van maatschappelijke integratie. Dit beleid is erop gericht om het risico op armoede en sociale uitsluiting in de Belgische samenleving te beperken.
Bent u werkloos, woont u in een risicogezin of bent u een werkende ouder en leeft u onder het bestaansminimum, dan hebt u wellicht recht op sociale hulp. Klik op de link om te ontdekken welke ondersteuning u mogelijk kunt krijgen om uw huidige situatie te verbeteren.
Recht op Maatschappelijke Hulp | POD Maatschappelijke Integratie
Het Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn (OCMW) voorziet in een groot aantal sociale diensten en ondersteuning om u een beter leven te bieden.
Ontdek welke vormen van ondersteuning beschikbaar zijn.
De Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA) voert het beheer over de Belgische werkloosheidsverzekeringen. Bent u werkloos, bent u op zoek naar een baan, of wilt u om verschillende redenen uw loopbaan onderbreken – om bijvoorbeeld voor uw kinderen te zorgen - ga dan naar deze site.
De Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg verstrekt informatie over het minimumloon en het gegarandeerde gemiddelde minimum maandinkomen.
Ga naar de website voor meer informatie over de onderliggende arbeidsovereenkomsten en minimumlonen per sector.
De Federale Overheidsdienst voor Maatschappelijke Integratie streeft naar een menswaardig bestaan voor iedereen die in kwetsbare omstandigheden en armoede leeft.
Ontdek op de website voor welke uitkeringen en sociale bijstand u mogelijk in aanmerking komt.