Het SYNTRA-netwerk dat bestaat uit 5 opleidingscentra met 19 SYNTRA-campussen in Vlaanderen en Brussel,biedt praktijkgerichte opleidingen voor iedereen!
Het Departement Werk en Sociale Economie staat in voor het beleid over werkgelegenheid en sociale economie. Lees meer over hoe zij ondersteuning bieden om levenslang leren te stimuleren.
Go Strange biedt informatie over EU programma’s zoals Erasmus+ om te reizen, werken, studeren en vrijwilligerswerk te doen in Europavoor jongeren tot 30 jaar.
Verbeter je skills met de mogelijkheden van het Europees Jaar van de Vaardigheden. Het Europees Jaar van de Vaardigheden helpt je de juiste skills te ontwikkelen voor kwaliteitsvolle jobs en ondersteunt KMO’s om het tekort aan vaardigheden in Europa aan te pakken met evenementen en activiteiten. Klik op de link voor meer informatie!
Het Europees Jaar van de Vaardigheden start 9 mei | Vlaanderen.be
VDAB is de tewerkstellingsdienst van Vlaanderen en helpt je bij het zoeken naar werk met:
- eduizenden jobs en handige online tools op hun jobsite,
- opleidingen, en
- begeleiding in je zoektocht naar werk.
Het Departement Werk en Sociale Economie staat in voor het beleid over werkgelegenheid en sociale economie. Lees meer over hoe zij ondersteuning bieden voor het vinden van een baan, levenslang leren, bedrijven en het omgaan met werkklachten.
Vind een baan of een opleiding in het buitenland met Eures, het Europese samenwerkingsnetwerk van diensten voor arbeidsvoorziening.
Europass biedt gratis hulpmiddelen die uw competenties en kwalificaties zichtbaar en begrijpelijk maken in heel Europa en daarbuiten. Bovendien vindt u op het Europass-platform niet alleen leer- en arbeidsmogelijkheden in heel Europa, maar ook contactgegevens per land en informatie over leren en werken in het buitenland.
De Gezinsbond is een vereniging die u bijstaat bij het beheer van uw gezin, die u helpt een beurs aan te vragen voor de universiteit, een babysitter te vinden, een tweedehandsbeurs voor kinderkleding te vinden, activiteiten te vinden die u kunt doen met kinderen en ook veel kortingen biedt. U kunt meer informatie vinden op hun website.
Het Vlaams Agentschap Opgroeien is een overheidsdienst die zich inzet voor de positieve opvoeding van elk kind en elke jongere in Vlaanderen en Brussel. De dienstverlening omvat preventieve gezinsondersteuning, kinderopvang, groeipakketten, pleegzorg, adoptie, jeugdhulp en hulp bij de omgang met jongeren die misdaden plegen. Raadpleeg hun website voor meer informatie.
Ferm is de grootste vrouwenvereniging van Vlaanderen. Hun website biedt informatie over een breed scala aan activiteiten en diensten zoals kraamzorg, kinderopvang, thuiszorg en huishoudelijke hulp.
De Europese ziekteverzekeringskaart (EHIC) biedt u toegang tot een medisch noodzakelijke gezondheidszorg tijdens een tijdelijk verblijf in een van de 27 EU-landen, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland of het Verenigd Koninkrijk onder dezelfde voorwaarden en tegen dezelfde kosten (in sommige landen gratis) als de personen die in dat land verzekerd zijn. Ontdek hoe u deze gratis kaart kunt aanvragen.
Op de portaalsite van de Belgische sociale zekerheid vindt u alle relevante informatie, diensten en onlineprocedures met betrekking tot de sociale zekerheid van burgers.
Op de portaalsite van de Belgische sociale zekerheid vindt u alle relevante informatie, diensten en onlineprocedures met betrekking tot de sociale zekerheid van burgers.
Het gelijkekansenbeleid in Vlaanderen richt zich op de bestrijding van ongelijke kansen op basis van geslacht, seksuele identiteit en gebrek aan fysieke toegankelijkheid. De Vlaamse Regering voert ook een integratiebeleid, een jeugdbeleid en een ouderenbeleid. Op de website vindt u informatie over toegankelijkheid en het indienen van klachten over discriminatie.
Unia is een onafhankelijke overheidsinstelling die discriminatie bestrijdt en gelijke kansen bevordert in België. U kunt contact met hen opnemen als u het slachtoffer bent geweest van discriminatie of haatberichten, of als u advies hierover zoekt. U kunt meer informatie vinden op hun website.
DUO for a JOB organiseert mentoring tussen generaties en tussen culturen om de toegang tot de arbeidsmarkt te vergemakkelijken voor jonge werkzoekenden en tegelijkertijd de waarde van de ervaringen van mensen ouder dan 50 jaar te erkennen. Bezoek de website voor meer informatie over de gratis, professionele coaching die zij aanbieden in verschillende steden.
De Werkplekarchitecten zijn onafhankelijke non-profitorganisaties met als doel inclusievere werkplekken te creëren. De Werkplekarchitecten werken samen met werkgevers om mensen die ouder zijn dan 50 jaar, met een migrantenachtergrond en armoede, jobcoaching, taalcoaching en opleiding aan te bieden. Bezoek hun website voor meer informatie over hun werk en hoe u uw bedrijf inclusiever kunt maken.
Het Vlaams Mensenrechteninstiuut (VMRI) streeft naar gelijke kansen voor alle burgers. Als u van mening bent dat u het slachtoffer of getuige bent van discriminatie, kunt u dit anoniem en gratis melden aan het VRMI en een beroep doen op hun eerstelijnsbijstand. Hun website bevat meer informatie over hoe u een melding kunt indienen.
In België is de Federale Pensioendienst verantwoordelijk voor het beheer van de pensioenen.
Hebt u in België als werknemer in loondienst of als zelfstandige gewerkt, dan kunt u via de onderstaande link de pensioen gerelateerde informatie krijgen die u nodig hebt.
De Federale Overheidsdienst voor Maatschappelijke Integratie verdedigt het beleid ter bevordering van maatschappelijke integratie. Dit beleid is erop gericht om het risico op armoede en sociale uitsluiting in de Belgische samenleving te beperken.
Bent u werkloos, woont u in een risicogezin of bent u een werkende ouder en leeft u onder het bestaansminimum, dan hebt u wellicht recht op sociale hulp. Klik op de link om te ontdekken welke ondersteuning u mogelijk kunt krijgen om uw huidige situatie te verbeteren.
Recht op Maatschappelijke Hulp | POD Maatschappelijke Integratie
De Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA) voert het beheer over de Belgische werkloosheidsverzekeringen. Bent u werkloos, bent u op zoek naar een baan, of wilt u om verschillende redenen uw loopbaan onderbreken – om bijvoorbeeld voor uw kinderen te zorgen - ga dan naar deze site.
De Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg verstrekt informatie over het minimumloon en het gegarandeerde gemiddelde minimum maandinkomen.
Ga naar de website voor meer informatie over de onderliggende arbeidsovereenkomsten en minimumlonen per sector.
Het Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn (OCMW) verstrekt informatie en diensten aan mensen met onvoldoende of geen inkomen. Het OCMW biedt ook andere waardevolle diensten om u te helpen om rond te komen, zoals hulp bij uw budgettering of thuiszorg.
Kijk op de website waar u mogelijk voor in aanmerking komt.
Dienstverlening van de Openbare Centra voor Maatschappelijk Welzijn (OCMW) | Vlaanderen.be
De Federale Overheidsdienst voor Maatschappelijke Integratie streeft naar een menswaardig bestaan voor iedereen die in kwetsbare omstandigheden en armoede leeft.
Ontdek op de website voor welke uitkeringen en sociale bijstand u mogelijk in aanmerking komt.