Wist je dat je beschikt over rechten die je bescherming bieden op het werk? Rechten om je te beschermen tijdens je zoektocht naar werk. Rechten die van toepassing zijn op je beroeps- en gezinsleven, ongeacht je leeftijd, geslacht, handicap, achtergrond of seksuele geaardheid.
Al deze rechten zijn verankerd in de Europese pijler van sociale rechten en het bijbehorende actieplan, dat door alle EU-landen is goedgekeurd. In het actieplan staat wat de lidstaten en de EU kunnen doen om de basisprincipes van de pijler in praktijk te brengen.
Toch is het niet altijd even gemakkelijk om te begrijpen welke rechten je hebt, hoe je er je situatie mee kunt verbeteren of waar je terechtkunt voor extra hulp.
Dit is precies de bedoeling van deze pagina: je voorzien van een schat aan informatie om jou te helpen je rechten te begrijpen en uit te oefenen, zodat jij je leven, carrière en gezin op je eigen manier kunt vormgeven.
4 weken gegarandeerd betaald verlof voor elke werknemer per jaar
33% van de managers in raden van bestuur behoren tot de ondervertegenwoordigde geslachtsgroep
14 weken zwangerschapsverlof
60% van het gemiddelde nettoloon als minimumloon
640,000 mensen studeerden in 2020 in het buitenland, volgden er een opleiding of werkten er als vrijwilliger als onderdeel van Erasmus+
Vind informatie in jouw land
Elk land in de EU heeft een aantal diensten die jou kunnen helpen. In elke lidstaat kun je daar terecht voor meer informatie en advies over vaardigheden, gezin, inkomen, werk en gelijkheid.
Een samenwerking tussen alle lidstaten
Tijdens de Sociale top in Porto in mei 2021 bevestigden de EU-landen hun engagement om de sociale doelstellingen tegen 2030 te bereiken.
In 2030 zou ten minste 78% van de bevolking tussen 20 en 64 jaar een baan moeten hebben.
In 2030 zou minstens 60% van de volwassenen jaarlijks aan een opleiding moeten deelnemen.
Minstens 15 miljoen minder mensen die het risico lopen op armoede of sociale uitsluiting in 2030.
Kom je graag meer te weten over de nationale doelstellingen van je eigen land? Neem dan hier een kijkje.
Verhalen
Een door de EU gefinancierd project hielp om de activiteiten van het bedrijf van Emanuele onder de loep te nemen en te reorganiseren. Hierdoor vond hij een veel beter evenwicht tussen werk en privéleven.
Met behulp van een door de EU gefinancierd project kon Juha manieren vinden om op het werk met zijn autisme om te kunnen gaan.
Als nieuwkomer in Zweden nam Lindelwa deel aan een door de EU gefinancierd project dat haar hielp haar vaardigheden te verfijnen en passend werk te vinden.
Dankzij een EU gefinancierd project opende Rita de schoonheidssalon waar ze altijd al van droomde.